Foto: Celina Lanzanas
Fotoreportage - and

Internationale Vrouwendag: 8.000 mensen naar Brussel gekomen om te vechten voor gelijkheid

Op woensdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Ondanks de gietende regen en sneeuw kwamen verschillende mensen, waaronder vakbonden, jongeren en burgerorganisaties samen in solidariteit voor de strijd voor gelijkheid voor vrouwen. Ongeveer 8.000 mensen maakten zich klaar voor de optocht van de vrouwenmars op de Albertinaplein in Brussel.

vrijdag 10 maart 2023 12:52
Spread the love

 

“Ik ben hier vandaag om op te komen voor de rechten van de vrouwen omdat heel veel vrouwen als ze aan het werk gaan toch in de precariteit (onzekerheid over baan, nvdr.) terechtkomen. En dat kan om verschillende redenen zijn. Zoals het gebrek aan een zorgvriendelijke sociale zekerheid, omdat ze deeltijds moeten werken of omdat er geweld op de werkvloer is. Vaak moeten ze ook onbepaalde zorg opnemen. Dat draagt allemaal bij aan de precariteit van de vrouwen op de werkvloer”, legt Marte Billen van de vakbond ACV uit.

Marte Billen van ACV Gender

Mensen op de vrouwenmars

“Het is meer dan ooit nodig om te vechten. We gaan de laatste jaren alleen maar achteruit, denk maar aan Covid, oorlogen en nu die levenskosten-crisis. Het raakt vrouwen nog harder dan alle andere lagen van de bevolking. Als we willen dat we vooruitgang boeken, zullen we moeten strijden”, stelt Anja Deschoemacker van Rosa vzw vast.

Anja Deschoemacker van Rosa vzw

“We marcheren voor moeders van wie de kinderen volgens ons onrechtvaardig zijn afgenomen door jeugdzorg. We hebben hiervoor aan alle deuren van instanties in België geklopt, maar we kregen tot nu toe geen gehoor”, getuigt Leila Silva, afkomstig uit Brazilië en zelf moeder van twee kinderen die bij pleeggezinnen zijn geplaatst.

Maria Torres afkomstig uit Venezuela en moeder van vijf kinderen.

“Staak op 8 maart, strijd mee op 8 maart!”

“Wij vechten mee voor de internationale feministische strijd tegen onvrede en militarisatie. Denk aan Irak, Palestina, Burkina Faso, Tsjaad, Eritrea, … De conflicten in deze landen zorgen voor een commerciële interesse bij landen in het Westen alsook bij de wapenhandel-sector. Op deze manier dragen we alleen maar bij tot de achteruitgang van het lot van deze bevolkingen. Staak op 8 maart, strijd mee op 8 maart!”, roept Meron Knikman van de Vrouwenraad in haar speech op.

Meron Knikman voorzitter van de Vrouwenraad

Internationale Vrouwendag op het Albertinaplein in Brussel

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!