Foto: Extinction Rebellion
Fotoreportage -

“Antwerpen is ziek van cruises”: Extinction Rebellion voert actie tegen cruiseschepen

Extinction Rebellion heeft zaterdag 29 juni actie gevoerd op de Grote Markt om de aanwezigheid van de cruiseschepen in het stadscentrum aan te kaarten. De schepen mogen met bunkerolie tot in het centrum varen, terwijl er voor auto’s strikte regels gelden binnen de lage-emissiezone.

zaterdag 29 juni 2024 14:33
Spread the love

 

Deze maand meerden al drie grote zeecruises aan en dagelijks liggen er riviercruises aan de Scheldekaai, wat voor overlast en gezondheidsschade voor omwonenden zorgt. Actievoerders van de klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) klagen dit discrepante beleid aan met een ludieke performance over cruises.

Ze trokken op zaterdagnamiddag 29 juni de Grote Markt van Antwerpen op met een boot vol performers verkleed als extravagante cruise-reizigers. Terwijl de cruise-reizigers op hun bootje genoten van de stad, raakten de Antwerpenaren rondom de boot verstikt door de vieze uitlaatgassen van het schip. Met kartonnen borden vol krachtige slogans zorgden de kuchende en stervende activisten van Extinction Rebellion voor een sterk beeld. ‘We moeten het roer omgooien’, zegt de ene. ‘Antwerp needs cruise control’, luidt de andere. De politie heeft de niet-verstorende performance gedoogd.

Foto: Extinction Rebellion

“Wij willen de gevolgen van het cruisetoerisme aankaarten met een grappige, maar confronterende performance”, vertelt Ruth-Marie Henckes van XR. “De cruiseschepen in Antwerpen zijn slecht voor de gezondheid, de luchtkwaliteit én het klimaat. Terwijl dieselmotoren uit de binnenstad gebannen zijn, mogen cruises zomaar komen vervuilen. Het zijn Antwerpenaren die daar de prijs voor betalen met hun gezondheid.”

Auto’s en vrachtwagens moeten al jaren hun uitstoot beperken, maar die regels gelden niet voor de scheepvaart. De cruiseschepen die Antwerpen binnenvaren draaien op bunkerolie, een goedkoop restproduct van diesel. Bovendien stoten de dieselmotoren ook CO2 en stikstofoxide uit – schadelijke stoffen die het broeikaseffect versterken. De ecologische voetafdruk van een groot cruiseschip is vergelijkbaar met die van meer dan twaalfduizend auto’s.

Foto: Extinction Rebellion

Zelfs Toerisme Vlaanderen schrijft in een officieel rapport dat het cruisetoerisme te weinig opbrengt en de uitstoot van de schepen slecht is voor de gezondheid van de inwoners van de havenstad. De cruiseschepen vervuilen immers onze lucht met kankerverwekkend fijnstof en zwaveloxides, die gelinkt zijn aan ademhalingsproblemen en luchtwegaandoeningen. En Antwerpen is al een van de slechtste leerlingen in de klas, als het op luchtkwaliteit aankomt.

Amsterdam laat geen cruiseschepen meer toe in de binnenstad wegens ‘te vervuilend’ en ‘kankerverwekkend’. Ook Gent beperkte de vervuiling van riviercruises, door hen enkel op groene stroom te laten draaien aan wal. “Het Antwerpse stadsbestuur zegt dat de buizen voor propere stroom hier ook klaarliggen, maar op dit moment zit er geen stroom in die wachtbuizen. De stad weet dus hoe ze de vervuiling van de dieselmotoren kàn aanpakken, maar voert niets uit” aldus Henckes. “Daarom eisen wij dat Antwerpen haar inwoners beschermt en de vervuilende zee- en riviercruises uit de stad bant.”

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Foto: Extinction Rebellion

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!