11.11.11 roept op tot solidariteitsactie voor slachtoffers aardbevingen Syrië en Turkije

De verwoestende aardbevingen die Turkije en Syrië troffen op 6 februari 2023 kostten al meer dan 45.000 mensen het leven. Dat cijfer blijft oplopen. Zo'n 1,6 miljoen mensen in Turkije alleen al verblijven tijdelijk in tentenkampen. In Noordwest-Syrië was de situatie al uitermate precair voor de miljoenen mensen die reeds voor de aardbeving van humanitaire hulp afhankelijk waren. Lokale hulporganisaties beschrijven de situatie ter plekke als een hel op aarde.

dinsdag 28 februari 2023 13:17
Spread the love

De humanitaire noden in de regio waren reeds enorm voor de aardbeving, en zijn nu helemaal door het dak gegaan. Maar voorlopig volgen de humanitaire budgetten niet. De burgerbevolking in het gebied voelt zich in de steek gelaten door de internationale gemeenschap, zeker omdat de internationale hulpverlening aan noordwest-Syrië erg traag op gang kwam. ​

 “Internationale solidariteit is de enige weg vooruit om getroffen burgers in Syrië en Turkije opnieuw perspectief te bieden,” benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen.

Daarom organiseert 11.11.11 op donderdag 2 maart een solidariteitswake voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Op die manier vraagt 11.11.11 een krachtig signaal te sturen dat de Belgische bevolking solidair is met alle getroffen burgers in Syrië en Turkije. De Koepel van Internationale Solidariteit vraagt ook krachtdadige actie van de federale regering: ​

  • Maak onmiddellijk extra financiële middelen vrij voor steun aan de getroffen burgerbevolking in Syrië en Turkije.
  • Neem diplomatieke actie die ervoor zorgt dat VN-hulpkonvooien alle mogelijke grensovergangen kunnen gebruiken om humanitaire hulp structureel ter plekke te krijgen in Syrië. ​
  • Lever verdere inspanningen voor vlotte en efficiënte procedures, voor een tijdelijk verblijf in België, van Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbeving met familie in België.
  • Werk nauw samen met lokale hulpverleners en –organisaties, die op het terrein aanwezig zijn en de noden van de getroffen bevolking als geen ander kennen.

Praktisch: De actievoerders verzamelen om 17u30 aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel). Speeches starten om 18u gevolgd door een minuut stilte. Doorlopend zullen mensen kaarsjes branden om hun medeleven met de getroffen gemeenschappen te betuigen.

Iedereen is welkom om solidariteit te tonen met de getroffen gemeenschappen. Met deze actie wil 11.11.11  in alle sereniteit stilstaan bij de slachtoffers van de aardbeving. Daarom vragen ze om politieke vlaggen thuis te laten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!