Minister van Leefmilieu Fratin houdt van het geluid van brullende motoren tijdens de F1-Monza. Foto: Interceptor73/CC BY-SA 2:0
IPS

Italiaans minister van leefmilieu: “Ik kan me de Grote Prijs van Monza niet indenken zonder brullende motoren”

De Italiaanse Speciale Gezant voor het Klimaat, Alessandro Modiano, neemt ontslag na drie maanden onder eerste minister Giorgia Meloni. Hij was in januari 2022 nog benoemd door de vorige regering-Draghi. De extreemrechtse Meloni veranderde de naam van het Ministerie van Ecologische Transitie in Ministerie van Energiezekerheid.

donderdag 19 januari 2023 12:56
Spread the love

 

Modiano werd in januari vorig jaar tot speciaal klimaatgezant benoemd door de vorige Italiaanse regering onder leiding van Mario Draghi. Op 16 januari 2023, drie maanden nadat de extreemrechtse regering van Giorgia Meloni ingezworen werd, nam hij ontslag.

“Vandaag verlaat ik de positie van Speciaal Gezant voor Klimaatverandering”, meldt Modiano in een boodschap op Twitter. “Het was een eer om de eerste Gezant te zijn en een voorrecht om samen te werken met het ongelooflijke team (van het ministerie van Milieu en Energiezekerheid), met de internationale gemeenschap en met bewonderenswaardige jongeren!”

Ervaren rot

“Het verlies van een van Italiës meest capabele topdiplomaten betekent een behoorlijk kwaliteitsverlies voor de Italiaanse klimaatdiplomatie”, verklaarde Luca Bergamaschi, directeur van de Italiaanse klimaatdenktank Ecco, in een reactie. “Op dit moment heeft Italië geen speciale gezant meer en niemand weet of Modiano’s functie zal worden vervangen.”

Minister van leefmilieu Pichetto Fratin in de extreemrechtse Italiaanse regering-Meloni: “Ik kan me de Grote Prijs Formule 1 van Monza niet voorstellen zonder het gebrul van de motoren van de auto’s op het circuit”.

Modiano leidde het Italiaanse onderhandelingsteam op topconferenties, zoals op de bijeenkomst van klimaatministers op de G20 in Indonesië en tijdens de klimaatconferentie COP27 in Egypte. Hij ontmoette buitenlandse collega’s en kondigde financiële steun aan voor klimaatprojecten.

Wissel van de wacht?

Na de parlementaire verkiezingen van oktober 2022 vormde een coalitie van rechtse en extreemrechtse partijen onder leiding van Giorgia Meloni een regering. Ze nam de fakkel over van Mario Draghi.

Bij haar aantreden doopte Meloni het ministerie van Ecologische Transitie onmiddellijk om tot ministerie van Milieu en Energiezekerheid.

Bevoegd minister Roberto Cingolani in de vorige regering, een natuurkundige die het Italiaanse voorzitterschap van de G20 nog had gebruikt om een geleidelijke afschaffing van steenkool te forceren, werd vervangen door Gilberto Pichetto Fratin van de rechtse partij Forza Italia.

Voordat hij in de regering kwam, verklaarde Fratin reeds dat hij voorstander is dat Italië koolstofvrije hernieuwbare energie en kernenergie ontwikkelt, naast aardgas. Hij is eveneens tegen belastingen op de productie en verwerking van plastic en tegen maatregelen om klassieke verbrandingsmotoren geleidelijk uit te bannen.

“Ik kan me de Grote Prijs Formule 1 van Monza nog steeds niet voorstellen zonder het gebrul van de motoren van de auto’s op het circuit”, liet hij in juni 2022 nog optekenen.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!