AV 17 december 2022. Foto: newb.coop
NewB,

NewB beantwoordt vragen over de samenwerking met vdk bank

De herstart van de ethische bank NewB dankzij de samenwerking met vdk bank roept vanzelfsprekend heel wat vragen op bij zijn coöperanten. Na de Algemene Vergadering van december 2022 bundelde NewB 84 antwoorden op deze vragen.

dinsdag 10 januari 2023 17:30
Spread the love

 

NewB heeft in een blogpost zowat alle vragen beantwoord van zijn coöperanten, die werden gesteld na de beslissing van Algemene Vergaderingen van november en december 2022 tot samenwerking met vdk bank. Hierbij volgt reeds het antwoord op vragen 12-15 over de nieuwe partner.

Na deze drie antwoorden op vragen 12-14 volgt nogmaals de link naar de volledige lijst van vragen op de eigen website. NewB nodigt iedereen uit om ze te raadplegen en nieuwe vragen en/of commentaren te formuleren.

12. Wie is vdk bank?

Logo: vdk.be

vdk bank (VolksDepositoKas) is een naamloze vennootschap die in 1926 werd opgericht door de christelijke vakbond als spaarbank voor Gentse arbeiders. Van bij het begin waren haar bankactiviteiten gebaseerd op een expliciet maatschappelijk engagement. vdk bank is uitgegroeid tot een echte, solide en duurzame bank.

Via een netwerk van lokale kantoren bedient de bank vandaag ongeveer 135.000 klanten in het hele Vlaamse Gewest. Bovendien zijn ze als enige Belgische bank lid van de Global Alliance for Banking on Values. vdk bank is dus een ethische en duurzame bank, die op de derde plaats staat in de BankWijzer (klik hier voor meer informatie).

NewB en vdk bank komen overeen op vlak van maatschappelijke en duurzame engagementen.

NewB en vdk bank komen overeen op vlak van maatschappelijke en duurzame engagementen en investeren beiden bijvoorbeeld niet in fossiele brandstoffen.

vdk bank en NewB zijn ervan overtuigd dat doordachte leningen en gerichte investeringen een aanzienlijke positieve impact kunnen hebben op de aanpak van de sociale en ecologische uitdagingen van vandaag. Dit indachtig is het logisch om samen te werken om de positieve effecten van maatschappelijk verantwoord bankieren te vergroten.

Vandaag biedt vdk bank zichtrekeningen, spaarrekeningen, beleggingsproducten, kredietkaarten, consumentenkredieten en hypothecaire kredieten aan. Het heeft ook een uitgebreid aanbod van bankdiensten voor professionele klanten.

13. Wat is de rechtsvorm van vdk bank? Zou het verkocht kunnen worden?

vdk bank is een naamloze vennootschap. In theorie zou de bank dus verkocht kunnen worden. In de praktijk is dit echter niet aan de orde.

Veel aandeelhouders van vdk bank zijn al aandeelhouder sinds de oprichting van de bank in 1926, eventueel doorgegeven via successie, en zijn niet van plan hun aandelen te verkopen. Integendeel, zij geloven in het project en de richting die de bank is ingeslagen.

14. Wie zijn de aandeelhouders van vdk bank?

De aandeelhoudersstructuur van vdk bank omvat:

  • Stabiliteitsaandeelhouders (67%), die voornamelijk Oost-Vlaamse maatschappelijke organisaties zijn, die met vdk verbonden zijn door een aandeelhoudersovereenkomst;
  • een institutionele aandeelhouder (Belfius) (17.%), die in de jaren negentig een openbaar overnamebod op vdk heeft gedaan;
  • het grote publiek (10%), dat zijn aandelen kan verhandelen op de openbare veiling van Euronext;
  • en andere aandeelhouders (6%).

Via deze link vind je de volledige vragenlijst ingedeeld per hoofdstuk over de herkapitalisatie, de toekomstige strategische richtingen, de samenwerkingsovereenkomst met de vdk bank, de jaarrekening, de financiële situatie van NewB en van de coöperatieve deelbewijzen, de juridische procedures en een aantal varia.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!