Podcast - Jade Yorks,

Minder politie? Aflevering 2: Het Incident

In deze aflevering gaat Jade op zoek naar het antwoord op de vraag of in tijden van coronacrisis, het doel alle middelen heiligt. Politiegeweld moet proportioneel zijn, maar hoe bepalen we dat?

vrijdag 18 november 2022 11:19
Spread the love

 

In deze aflevering gaat Jade op zoek naar het antwoord op de vraag of in tijden van coronacrisis, het doel alle middelen heiligt. Politiegeweld moet proportioneel zijn, maar hoe bepalen we of het dat is? Adil verloor in volle lockdown zijn leven na een achtervolging door de politie. De advocaat van zijn familie, meester Alexis Deswaef, legt uit hoe dat gebeurd is. In welke gevallen is het nodig dat de politie een levensgevaarlijke achtervolging inzet? En zijn er veiligere manieren om boetes uit te delen?

In de Facebookgroep Thin Blue Line kunnen we letterlijk lezen hoe politieagenten mensen met migratieachtergrond ontmenselijken en hoe ze het gebruik van excessief geweld aanmoedigen. Volgens Yassine speelt dit mee wanneer jongeren de vlucht nemen bij een politiecontrole: ze zijn bang.

Jade gaat op zoek bij actiegroep Bruxelles Panthères die voorbeelden geven van andere doden na politievervolging: Ouassim, Sabrina en Mehdi. Zij stellen een radicaal alternatief voor: stoppen met het verplicht maken van het dragen van een identiteitsbewijs en de controles daarop.

 

Meer weten? Leeslijst

 

Voer voor discussie

  • In welke omstandigheden mag de politie volgens jou de achtervolging inzetten op (zwakke) weggebruikers?

  • Moet België identiteitscontroles afschaffen?

  • Op welke manier beïnvloeden negatieve ervaringen of verhalen jouw relatie met de politie?

 

Deze podcast is origineel gepubliceerd op het platform: Minder Politie? De podcast kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos en in samenwerking met DeWereldMorgen. Kif Kif wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. We danken de (familieleden van) slachtoffers van politiegeweld en de experts die meewerkten aan dit onderzoeksproject.

Meer info:

‘Minder politie?’ is een podcast die politiegeweld in België zichtbaar wil maken aan de hand van waargebeurde verhalen en interviews met experten. Waarom komt politiegeweld zo vaak voor? Waarvoor dient de politie? En is een wereld met minder politie niet beter?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!