We got a thousand points of light for the homeless man - Neil Young's ode aan een land zonder sociale bescherming en veel wapens (tekst Keep on Rockin' in the Free World is gebaseerd op toespraak George Bush senior). Foto: DrWurm/CC BY-SA 2:0
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

‘Keep on Rocking in the Free World’ van permanente oorlog, het grote gelijk en dikbetaalde nutteloze jobs

Wordt Westerse historische hoogmoed en paniek over het verlies van overmacht over de wereld de giftige mix die ons naar een Derde Wereldoorlog drijft? Zijn we verontwaardigd over mensenrechten in China en Rusland maar niet in de talrijke regimes die ons gunstig gezind zijn? Vinden we VS-wapens op weerloze vluchtelingen in Gaza OK? En mogen er nog wat dikbetaalde nutteloze jobs bij?

vrijdag 31 mei 2024 13:46
Spread the love

 

Kunstwerk XV Nagasaki 1982, Iri en Toshi Maruki, deel van de Hiroshima Panels

Het Tricontinental Institute for Social Research verenigt organisaties en bewegingen in het Globale Zuiden buiten de Westerse bubbel. Met kritische analyse en onderzoek stimuleert Tricontinental het debat over wegen naar een andere wereldorde. In hun 21ste nieuwsbrief Keep On Rocking in the Free World dissecteren ze de mogelijke gevolgen van de militaire escalatie door de VS in Oekraïne, Israël en Taiwan.

 

 

Wat je ook mag denken over de interne regimes van Rusland en China – en daar valt zeker heel wat over te zeggen – het Westerse Koude Oorlogsgestook tegen China (Rusland is slechts de sideshow) heeft daar niets mee te maken. De lijst vreselijke regimes die het Westen wél OK vindt is te lang om dat argument enige geloofwaardigheid te geven. Het enige resultaat: China en Rusland versterken hun vriendschapsbanden. Puike analyse van Ben Norton in zijn programma Geopolitical Economy.

 

Foto: Karina Brys

In Tegendraads Leesvoer brengen we het andere verhaal van alternatieve media. Als een machtsgetrouwe grote zender als de CNN uitzonderlijk heel even afwijkt van haar permanente eulogie van het grote westerse gelijk en het heilige recht op inmenging van de VS in de rest van de wereld komt dat uiteraard ook aan bod. Israël zette wel degelijk VS-munitie is voor zijn gruwelijke slachtpartij in Rafah.

 

‘It nearly killed me’

De betreurde socioloog David Graeber wees er al op: heel wat dikbetaalde baantjes, vooral in de financiële wereld, zijn totaal nutteloze Bullshit Jobs die niets bijdragen aan de echte economie, en al evenmin aan het algemeen welzijn.

Auteur Carrie Sun werkte jaren voor een hedge fund miljardair. Geleidelijk werd ze geconfronteerd met de gevolgen van een toxische werksfeer die onleefbaar is voor een normale mens. Dit is het uittreksel ‘It nearly killed me’ uit haar boek Private Equity – A Memoir.

 

 

 

 

We hernemen ook deze week een aflevering van onze videoreeks De dreiging van extreemrechts. Dominique Willaert trok naar de Denderstreek, het hol van de Vlaamse Leeuw. Hij sprak er met de bewoners over hun ervaringen, en over het succes van het Vlaams Belang. Wat hij leerde deelde hij in een boek, Niet alles maar veel begint bij luisteren, en met ons in een gesprek.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!