Bron: Amnesty International Vlaanderen
IPS

Executie dreigt deze maand nog voor VUB-gastprofessor Djalali

De Zweeds-Iraanse wetenschapper en VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali zal deze maand nog worden geëxecuteerd, meldt het Iraanse persbureau ISNA.

woensdag 4 mei 2022 16:25
Spread the love

 

Volgens ISNA zal Djalali aan het einde van de Iraanse maand Ordibehesht worden geëxecuteerd – wat overeenkomt met 21 mei. Het persbureau legt ook een verband tussen de uitvoering van Djalali’s executie en het proces tegen Hamid Nouri, een Iraanse functionaris die in november 2019 werd gearresteerd in Zweden. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol in de bloedbaden die in 1988 in de Iraanse gevangenissen werden aangericht.

“Dit nieuws is uitermate zorgwekkend en weerom een zware klap voor de familie”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “De acties van Iran zijn onvoorspelbaar en ontoelaatbaar. Het is letterlijk van levensbelang dat landen zoals België en Zweden druk zetten op de Iraanse autoriteiten om de executie te verhinderen en op te roepen tot de vrijlating van Ahmadreza Djalali.”

Zes jaar gevangenschap

Al zes jaar lang zit Ahmadreza Djalali in gevangenschap in Iran. Hij werd beticht van spionage en werd ter dood veroordeeld voor het ‘verspreiden van corruptie op aarde’. Hij is gefolterd en volgens Amnesty is zijn gezondheidstoestand slecht.

Ook Jan Danckaert, ad interim rector van de VUB, vindt dat de executie direct moet worden stopgezet. “We vragen de hele wereld om druk op Iran te blijven uitoefenen, zodat ze stoppen met de mensonterende en onrechtvaardige behandeling van Djalali”, zegt hij. “Hij wordt al meer dan zes jaar onterecht en onder schandalige omstandigheden vastgehouden. Djalali moet worden vrijgelaten zodat zijn familie hem eindelijk weer in de armen kan sluiten.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!