Foto: ABVV, ACV en ACLVB

Huishoudhulpen nog steeds in actie!

In het kader van de interprofessionele acties van deze vrijdag 22 april "Omhoog met de lonen!", waarbij de vakbonden en werknemers uit verschillende sectoren op straat kwamen in de Antwerpen, Brussel en Gent, voerden ook de huishoudhulpen in de dienstencheques weer actie. Zij zijn de eerste slachtoffers van de stijgende brandstofprijzen.

vrijdag 22 april 2022 20:07
Spread the love

 

Al een half jaar voeren de huishoudhulpen uit de dienstencheques acties voor betere lonen en verplaatsingsvergoedingen.

Eind vorig jaar ging ongeveer 10 procent van hun inkomen verloren aan verplaatsingskosten voor hun werk. Met de stijgende brandstofprijzen is dat bedrag vandaag helaas nog hoger, het is bijna  200 euro per maand.

“Het is niet langer aanvaardbaar dat men moet betalen om te gaan werken in een sector waar de lonen ook nog eens zeer laag zijn”, aldus het vakbondsfront ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB, dat al maanden samen met de huishoudhulpen en andere – meestal vrouwelijke – werknemers in de dienstenchequesector opkomt voor de rechten van deze mensen.

Net als twee jaar geleden is de dienstenchequesector de enige sector waar nog geen sectorakkoord is bereikt. “Dit gebrek aan respect voor de huishoudhulpen is verbijsterend.”

De vakbonden dringen daarom aan op een fundamentele hervorming van de sector. Ze vinden het onaanvaardbaar dat huishoudhulpen als tweederangs-werknemers worden beschouwd, terwijl sommige dienstenchequebedrijven enorme winsten boeken. En al zeker wanneer dit gebeurt in een sector die voor 70 procent met overheidsgeld wordt gesubsidieerd.

 

De acties van de huishoudhulpen kunnen gevolgd worden op www.degroteschoonmaak.net waarop de commerciële bedrijven met de grootste winsten en dividenden in kaart zijn gebracht. Zij mogen de komende weken een schoonmaakbeurt verwachten.

Foto’s van de actie van de huishoudhulpen op vrijdag 22 april:

Foto: ABVV, ACV en ACLVB

Foto: ABVV, ACV en ACLVB

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!