Opinie - Media 21

‘Journalisten staan overal steeds meer onder druk, helaas ook in eigen land’

Het is met bijzonder veel enthousiasme en voldoening dat Media.21 kennis heeft genomen van de Nobelprijs voor de Vrede voor de journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov. Het Nobelcomité raakt daarmee een essentieel thema aan: de persvrijheid, die steeds meer onder druk staat.

maandag 11 oktober 2021 14:27
Spread the love

 

Ressa en Muratov zijn voorbeelden van moedige journalistiek, van journalisten die “bereid zijn om op te komen voor hun ideaal”, volgens het Comité. Journalisten die durven de machthebbers te trotseren, en daarvoor een zeer zware tol betalen.

Liefst zes reporters van Novaya Gazeta kwamen om het leven, enkel omdat ze hun job deden en probeerden te berichtten over de uitwassen van het regime. Op de Filipijnen moeten Ressa en haar medium Rappler systematisch intimidatie en een tros rechtszaken trotseren, enkel bedoeld om hen het zwijgen op te leggen.

Persvrijheid in gevaar

Ook voor Media.21, de organisatie van onafhankelijke digitale nieuwsmerken in Vlaanderen, is dit een heel tastbare problematiek. Onze leden hebben kleine en dus per definitie kwetsbare redacties.

Persvrijheid is helaas ook hier steeds meer een thema geworden. Vaker dan het ons lief is, ondervinden onze journalisten pressie van buitenaf; van machtigen of machthebbers die lastige journalistiek willen onderdrukken, afzwakken en in de kiem smoren.

Daarbij gaat men steeds driester te werk: intimidatie, juridische dreigingen, verwensingen online, welgemikte lastercampagnes om de reputatie te beschadigen en zelfs rechtszaken, puur bedoeld om een journalist of redactie te ondermijnen of op kosten te jagen… Onze redacties en hun journalisten hebben dit de jongste jaren helaas al moeten meemaken.

Deel van een gezonde democratie

Met deze Nobelprijs zet men nu de schijnwerper op het belang van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting internationaal.

“We willen nadrukkelijk Ressa en Muratov eer betuigen, net als alle andere journalisten waar ook ter wereld, die moedig durven machthebbers te trotseren. Dit is een moment voor beleidsmakers en verantwoordelijken, zowel in Europa als eigen land, om met het nodige realisme deze problematiek te benaderen, en het probleem onder ogen te zien. Want vrije journalistiek is en blijft een essentieel onderdeel van een gezonde democratie”, zegt Karl Van den Broeck, voorzitter van Media.21.

 

Media.21 overkoepelt de belangrijkste digitale media in Vlaanderen: Apache, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, Eos, GM Group, MO*/MO.be, rekto:verso en StampMedia. Deze media bieden onafhankelijke journalistiek, zoeken naar nieuws, en geven duiding en analyse.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!