Blokkade in Antwerpen. Bron: Extinction Rebellion België
Extinction Rebellion België

Rebellion of One actie tegen G7 en EU: “Aanpak ecologische noodsituatie door EU is bedrieglijk”

Extinction Rebellion Belgium zette afgelopen zaterdag 12 juni haar acties verder in de Europese wijk van Brussel, als onderdeel van een internationale actiegolf, Rebellion of One. Extinction Rebellion Belgium organiseerde gedecentraliseerde blokkades van straten en gebouwen in de Europese wijk en daarbuiten. Één persoon (ondersteund door een kleine supportgroep) droeg de boodschap uit van een persoon in het Zuiden die reeds slachtoffer is van de gevolgen van de ecologische catastrofe.

maandag 14 juni 2021 19:54
Spread the love

 

 

“Ik ben doodsbang dat wilde diersoorten voor altijd uitsterven” – Shady, Ecuador

“Ik ben bang. Ik ben boos. Ik wil leven.” – Chris, Nigeria

“Ik wil dat de chemische vervuiling van de zee, de grond en de lucht van mijn geboortestad Gabes ophoudt.” – Raouf, Tunesië

“Ik wil dat wij mensen begrijpen dat water de echte crisis is, niet olie.” – Priya, India

“Mijn moeder en vader zijn vermoord en mijn zus verkracht vanwege de rijkdom van mijn grond.” – Olivier, DRC

De internationale actiegolf Rebellion of One is in het bijzonder gericht op de G7-top in Cornwall, waarop ook de leiders van de Europese Unie aanwezig zullen zijn. Op de agenda van de top staat het ‘groene herstel’ van de economie na de pandemie.

Blokkade in Brussel. Bron: Extinction Rebellion België

Tijdens de actieweek in de buurt van de Europese wijk wil XR België zich tot de Europese Unie richten en haar aanpak van de ecologische noodsituatie aan de kaak stellen. Die aanpak is niet alleen bedrieglijk en ontoereikend, hij werkt ook wereldwijd sociale onrechtvaardigheid in de hand. De ecologische voetafdruk van de Europese landen richt vandaag nog steeds grote verwoestingen aan in de meest kwetsbare gebieden op aarde.

Blokkade in Antwerpen. Bron: Extinction Rebellion België

“Hoewel de ecologische voetafdruk van mensen in het Zuiden veel kleiner is dan die van mensen in landen als de G7 – en de onze – zijn het de laatsten die de prijs betalen van de milieucrisis. Elk jaar dwingen woestijnvorming en extreme weersomstandigheden 21 miljoen mensen tot vluchten, en in de komende jaren worden het er alleen maar meer”, zegt Xavier, woordvoerder van XR België.

Blokkade in Sint-Gilles. Bron: Extinction Rebellion België

De westerse landen die een historische verantwoordelijkheid dragen voor de huidige klimatologische en ecologische noodsituatie blijven de dienst uitmaken op dit soort topontmoetingen. De leiders van de EU en de G7 spreken van een noodtoestand, maar ze zien groene groei als de oplossing. Zo’n klimaatbeleid zal alleen een economisch systeem in stand houden dat de belangen van multinationals beschermt en de ongelijkheid in de wereld nog doet toenemen.

Blokkade in Etterbeek. Bron: Extinction Rebellion België

De Rebellion of One wordt zondag in stijl afgesloten met een alternatieve G7-top in samenwerking met de Unie van mensen zonder papieren, Greenpeace, De Munt Bezet en het Collectif artistes actifs Béguinage. Met een combinatie van artistieke workshops, een volksvergadering, volleybal en andere activiteiten koppelt de alternatieve G7 het nuttige met het aangename door banden te smeden tussen zusterorganisaties, in een ontspannen sfeer.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!