Foto: DeWereldMorgen.be

“Als de loonstijging beperkt blijft tot 0,4 procent, komt er geen sociale vrede in de bedrijven’

vrijdag 4 juni 2021 16:37
Spread the love

 

Geen terrasjes voor de voorzitters van de vakbonden. Zij maken zich klaar voor een laatste marathononderhandeling met de werkgevers. Op tafel liggen vier onderwerpen: de eindeloopbaanregeling (onder meer het SWT, het vroegere brugpensioen), het wegwerken van de verschillen tussen arbeiders en bedienden, overuren en een verhoging van het minimumloon.

Gingen deze onderhandelingen in de eerste plaats niet over de loonnorm? Ja, maar dat dossier is op de tafel van de regering beland nadat de werkgevers het been stijf hielden rond de maximale verhoging van 0,4 procent. Ze konden zich verschuilen achter de strenge loonnormwet die – volgens de vakbonden – vol sjoemelsoftware zit waardoor de loononderhandelingen in een dwangbuis zitten.

“Als wij hier zijn is dat omdat men ons elders niet hoort”. Foto: DeWereldMorgen.be

De regering besliste dat de loonstijging beperkt blijft tot maximum 0,4 procent (dus lang niet alle werknemers zullen zoveel krijgen) en dat er in de bedrijven die het goed deden het voorbije jaar een maximale coronapremie komt van 500 euro in de vorm van consumptiechèques.

Maar de dossiers zijn wel met elkaar verbonden. De PS, zenuwachtig gemaakt door het aanhoudende verzet van de vakbonden, zei dat de regering die loonnorm van 0,4 procent enkel in een koninklijk besluit wil gieten als er een akkoord komt over de verhoging van het minimumloon.

Zolang de loonwet van 96 – die in 2017 door de regering-Michel werd aangescherpt – niet grondig vertimmerd wordt, zullen de vakbonden blijven protesteren. Dat maakten ze vrijdag nog eens duidelijk met een nieuwe actie. Vakbondsdelegaties bezochten de hoofdkwartieren van de regeringspartijen en brachten daarna aan elkaar verslag uit bij het VBO-hoofdkwartier tegenover de Bozar.

Op het podium vielen harde woorden over de loonnormwet. Een vakbondsafgevaardigde uit de chemiesector, een sector waar veel bedrijven stevige winsten maakten tijdens de coronacrisis haalde hard uit: “Die 0,4 procent is een echt schandaal, een sociale hold-up. Zeker als je weet dat veel van onze bedrijven tijdens de lockdown als essentieel werden beschouwd.”

Ancien régime

Werner Van Heetvelde, voorzitter van de Algemene Centrale van het ABVV, schetste nog eens het grotere plaatje. “De loonwet waar wij tegen betogen dateert van een ancien régime. Die staat voor een achterhaalde visie en is de perfect verdedigingsmuur waar werkgevers zich kunnen achter verschuilen als kleine kinderen. Kan iemand eens uitleggen hoe je rondkomt met een brutoloon van minder dan 10 euro? Volgens hun visie komt alles goed als het goed gaat met de bedrijven. Dan druppelt de rijkdom wel naar beneden. Maar waarom daalt het aandeel van de lonen in de welvaart dan al jaren?”

Foto: DeWereldMorgen.be

Hij had het ook over de andere dossier waarover nu onderhandeld wordt. “De werkgevers willen dat iedereen langer en flexibeler werkt. Maar als je dan vraagt wat hun oplossingen zijn voor de 500.000 langdurige zieken blijft het stil aan de overkant van de tafel.” Van Heetvelde keek ook vooruit naar de verkiezingen van 2024. “Als de regering en de werkgevers niet snel van koers veranderen, dan zullen in 2024 nog meer kiezers afhaken en verhuizen richting extreemrechts.”

Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de Franstalige bediendenvakbond CNE, bracht de harde cijfers achter 25 jaar loonmatiging. “In een kwarteeuw sinds de invoering van de wet stegen de lonen met 120 procent. De dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders stegen met 220 procent. De Belgische miljonairs werden daardoor 20 procent sneller rijker dan hun Franse en Duitse collega’s. Mochten de rijkdom vandaag op dezelfde manier verdeeld worden als in 1996, dan zou elke werknemer elke maand 300 euro meer verdienen. Ziedaar het resultaat van deze absurde wet die de rijken rijker maakte.”

Van Keirsbilck had ook nog een waarschuwing voor de werkgevers en de regering. “Een loonnorm van 0,4 procent betekent dat er geen sociale vrede komt in de bedrijven. Overal waar werknemers strijden voor meer, zullen wij hun acties steunen. En beste regering, teken geen koninklijk besluit met een verplichte loonnorm van 0,4 procent. De sociale gevolgen zullen desastreus zijn.”

“De kruimels zijn voor de kippen”. (‘les poules’ = minachtend scheldwoord voor ‘meisjes’). Foto: DeWereldMorgen.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!