Nationale Betoging van ABVV in Brussel, 24 september 2021.

“De loonnormwet verplettert onze lonen”: Waarom de loonnormwet volgens ABVV vandaag absoluut moet wijzigen

De socialistische vakbond ABVV houdt vandaag een nationale betoging en een staking bij het openbaar vervoer. Ze zijn gekant tegen de beperkte loonstijgingsmarge van 0,4 procent die de huidige regering heeft beslist. Ze vragen om een aanpassing van de loonnormwet aan de realiteit op de werkvloer.

vrijdag 24 september 2021 12:50
Spread the love

 

In januari jl. stelde de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (via wat men een technisch verslag noemt) vast dat de lonen voor dit jaar en volgend jaar maximaal met maar 0,4 procent zouden mogen stijgen. Los van het feit dat de manier waarop die loonmarge werd berekend de wenkbrauwen deed fronsen, is die 0,4 procent bijzonder mager, vindt het ABVV.

De sociale gesprekspartners trokken desalniettemin met die loonmarge naar de onderhandelingstafel van de Groep van 10 (werkgevers en werknemers). Ondanks de druk die het ABVV bleef voeren, kon de vakbond niets veranderen aan de 0,4 procent en met een bijzonder nipte meerderheid werd er een IPA afgesloten.

De grote boosdoener? De loonnormwet – de Wet van ‘96, aldus de socialistische vakbond. De wet moet ervoor zorgen dat de Belgische bedrijven concurrentieel blijven met de buurlanden, maar is ondertussen op verschillende punten achterhaald. Bijkomend, en daar zit volgens ABVV een groot probleem, heeft de regering-Michel in 2017 de wet verstrengd. De werkgevers noemen dat ‘verfijnd’. Zolang de norm een niet-bindend voorstel was, kon ABVV in de sectoren en bedrijven nog onderhandelen over goede lonen. Overigens was dat altijd op een verantwoorde manier.

Ondertussen vormt die loonnormwet een steeds groter probleem. Prioriteit van ABVV is te zorgen voor voldoende koopkracht. Gelukkig is er nog de automatische indexering, maar deze kan niet alles dragen en werknemers moeten beloond worden voor hun inzet. Zij hebben recht op een eerlijk deel van de winst die zij overigens produceren.

In deze onderstaande video van ABVV kan je zien waarom de vakbond vindt dat de wet veranderd moet worden. En hier kan je dat ook lezen.

Eerlijke verloning voor werknemers

De loonnormwet (de fameuze Wet van ’96) verhindert de vakbonden om te onderhandelen over een eerlijke verloning voor de werknemers. Deze wet blokkeert elke loonsverhoging die naam waardig en dat onder het mom de competitiviteit van de ondernemingen te bewaren. Maar als het op aandeelhouders aankomt, winnen blijkbaar andere inzichten. In volle coronatijd werden immers miljarden aan dividenden uitbetaald.

Nochtans zijn het de lonen die de echte winsten creëren: voor de werknemers, de samenleving, de sociale zekerheid, de openbare diensten, de economie … Zij zorgen voor de broodnodige bijdragen. Deze wet is oneerlijk, onrechtvaardig en onverantwoord.

Als de loonnormwet – die in niets nog beantwoordt aan de sociaaleconomische realiteit– niet verandert in het voordeel van de werknemers, zullen volgende loonsverhogingen blijven flirten met de 0 procent. In wiens voordeel? Het ABVV wil dat de loonnormwet grondig wijzigt zodanig dat er terug sprake kan zijn van echt loonoverleg en echte loonsverhogingen. Zonder grondige wijziging van de loonnormwet, kan er geen sprake meer zijn van een Interprofessioneel Akkoord (IPA), noch sociale vrede.

Daarom voert de ABVV vandaag, 24 september, actie met een nationale betoging door Brussel. Zie hier een klein overzicht in beeld:

Nationale Betoging van ABVV in Brussel, 24 september 2021.

Nationale Betoging van ABVV in Brussel, 24 september 2021.

Nationale Betoging van ABVV in Brussel, 24 september 2021.

 

Check ons dossier over het loonakkoord – IPA als je hier nog meer over wilt weten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!