Deepfake beeld van 'Jan Jambon'. Bron: Vredesactie

Deepfake video van Jambon onthult inzet Vlaamse wapens in conflictgebieden

Vredesactie lanceerde vandaag een opmerkelijke video. Daarin zegt Vlaams minister-president Jambon waar de Vlaamse wapens terechtkomen, van Turkije tot Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

maandag 22 februari 2021 22:31
Spread the love

 

“De video is niet echt, de feiten zijn dat jammer genoeg wel”, reageert Vredesactie. Voor 70 procent van de Vlaamse wapenexport laat de overheid na om het eindgebruik te controleren. Zo is Vlaanderen betrokken bij conflicten zoals dat in Jemen, Libië, Nagorno-Kharabach. Het is tijd dat deze export stopt.

Deze ochtend verscheen op sociale media een opmerkelijke promovideo voor de Vlaamse wapenindustrie van minister-president Jan Jambon. In de video vermeldt Jambon terloops het gebruik van Vlaamse wapentechnologie door de krijgsmachten van Turkije, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Wat een aandachtige waarnemer al had kunnen zien, wordt nu bevestigd door de vredesorganisatie Vredesactie.

“Alles wat in de video gezegd wordt, is waar”, reageert Vredesactie. “De Vlaamse regering verhult al jaren het exacte eindgebruik van de Vlaamse wapenexport. Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering open kaart speelt over waar en door wie de Vlaamse wapens gebruikt worden. Als uit die controle blijkt dat wapens bijdragen aan de verdere escalatie van conflicten of aan mensenrechtenschendingen, mag de regering die export niet toelaten.”

In 2019 werd 70 procent van het eindgebruik van de Vlaamse wapenhandel niet gecontroleerd. Vlaamse wapentechnologie wordt naar de industrie van buurlanden geëxporteerd, waarna elk zicht op waar die wapens exact terechtkomen, verloren gaat. “Al jaren hamert Vredesactie, het Vlaams Parlement, het middenveld en het Vlaams Vredesinstituut op de noodzaak om het eindgebruik beter te controleren. Met weinig resultaat”, zegt Vredesactie.

Vlaamse wapens in conflictgebieden

Onderzoek wijst nochtans uit dat Vlaamse wapens wereldwijd opduiken in conflicten. De lijst van wapens met Vlaamse onderdelen is lang. Van Saudische gevechtsvliegtuigen en tankervliegtuigen, drones en corvette-schepen van de Verenigde Arabische Emiraten tot de Turkse militaire transportvliegtuigen.

De resultaten van die wapenexport zijn dramatisch. De oorlog in Jemen is uitgegroeid tot de grootste humanitaire catastrofe ter wereld. 80 procent van de bevolking heeft behoefte aan hulp. De oorlog kostte al aan 233.000 mensen het leven, waarvan 131.000 stierven door indirecte oorzaken zoals een gebrek aan voedsel, gezondheidszorg of infrastructuur.

“Met deze video maken we duidelijk wat de feitelijke gevolgen zijn van het Vlaams exportbeleid. De waarheid heeft ook haar rechten. De Vlaamse wapenhandel kost mensenlevens en dat moet stoppen”, besluit Vredesactie.

 

Vredesactie lanceert vandaag ook de website www.weareopenforbusiness.be waar de Vlaamse wapenexport uit de doeken wordt gedaan.

Met de campagne IkStopWapenhandel.eu ijvert Vredesactie voor dwingende regels om de wapenhandel te stoppen. IkStopWapenhandel.eu brengt de wapenhandel in kaart, haalt de wapenhandelaars uit de anonimiteit en grijpt in daar waar we wapenhandel kunnen stoppen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!