Corona VS
Deze website krijgt wel eens het verwijt van critici dat ze 'primair anti-Amerikaans' zou zijn. Vreemd toch. Alle informatie over de VS halen wij uitsluitend bij bronnen in de VS zelf, zoals deze uitstekende mediawatchdog Fairness and Accurcacy in Reporting (FAIR). Screenshot fair.org

De coronakloof die door het Amerikaanse onderwijs snijdt. “We hebben nood aan een echte lockdown”

Niet alleen België, maar ook andere landen denken na over hoe ze onderwijs tijdens de coronapandemie kunnen organiseren. Zo ook de Verenigde Staten. Toch lijkt er tussen de verschillende staten weinig eensgezindheid over hoe ze een veilige leeromgeving kunnen creëren. Terwijl universiteiten in Washington en omstreken voorzichtig omspringen met de regels, zijn ze in Florida iets lakser. “It’s all about the money here”, klinkt het vanuit het zuiden.

maandag 23 november 2020 10:19
Spread the love

 

Theresa Cerullo (21) is een studente aan Roger Williams University in de staat Rhode Island. Ze verblijft net zoals vele anderen ook dit jaar op de campus en deelt daar een kamer. Toch is het volgens haar helemaal anders dan vorige jaren. “Ik heb nog altijd enkele offline lessen, de sportcentra zijn nog open en er worden nog evenementen georganiseerd, maar overal moeten studenten de afstandsregels respecteren en mondmaskers dragen. Dat is niet altijd makkelijk. Een vriendin van mij organiseerde onlangs een talentenjacht en iedereen moest een mondmasker aanhebben, ook op het podium!” Daarnaast moeten studenten hun temperatuur laten meten voor ze kunnen sporten of deelnemen aan evenementen, en moeten ze zich registreren in een app voor contacttracing.

Geen algemene regels

Ook andere universiteiten verplichten mondmaskers op de campus en roepen studenten op om de afstandsregel te respecteren, maar daar houdt de vergelijking ook op. “Er zijn geen federale mandaten, elke staat kan dus een eigen regelgeving opleggen”, vertelt Lauren Prowse (22), studente aan Stockton University in New Jersey. “Grote scholen gaan anders om met de maatregelen dan kleine. Zo heeft mijn universiteit alle sportfaciliteiten gesloten en worden er geen evenementen meer georganiseerd. Er zijn nog studenten die op de campus verblijven en er ook les krijgen, maar ik volg alles van thuis uit. De capaciteit van de campus ligt veel lager dan vorige jaren.”

Een ander verschil zit in hoe universiteiten omgaan met vakantieperiodes. Cerullo benadrukt dat haar universiteit studenten naar huis laat gaan voor Thanksgiving. Daarvoor moeten de studenten wel getest worden en lopen ze het risico samen met hun kamergenoot in quarantaine geplaatst te worden als het resultaat positief is. Prowse vult aan dat andere universiteiten juist sterk afraden om te reizen: “Sommige studenten mogen niet terugkomen naar de campus als ze naar huis gaan voor de feestdagen. Het is hard, maar ik begrijp waarom die maatregel nodig is.”

Hybride onderwijs

Georgetown University in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. is de oudste universiteit van katholieke oorsprong in de VS. Ze zet dit academiejaar in op hybride onderwijs. Dat is een combinatie van offline en online onderwijs.

Er verblijven op dit moment 500 van de 17.000 ingeschreven studenten op de campus. Zij kunnen er een hybride lesvorm volgen. De andere studenten moeten zich tevreden stellen met virtuele lessen. Op de website van de universiteit laat rector John J. Gioia alvast weten dat hij in het tweede semester 500 extra studenten naar de campus wil halen en nog meer wil inzetten op hybride onderwijs. Daarvoor moeten studenten een speciale toelating krijgen. Ook The George Washington University besliste om slechts enkele studenten toe te laten op de campus. De universiteit heeft vier campussen die zijn verspreid in de hoofdstad. In tegenstelling tot Georgetown University zullen volgend semester geen extra studenten naar de campus gehaald worden. “We hebben beslist dat we ook volgend semester blijven inzetten op virtueel onderwijs”, vertelt rector Thomas J. LeBlanc in een mededeling van de universiteit.

Business as usual

Terwijl universiteiten in Washington D.C. voorzichtig omspringen met het organiseren van onderwijs tijdens de pandemie, opent University of Central Florida (UCF) zo goed als volledig de deuren. Studente Angelini Castle (21) bevestigt dat alles er heel normaal lijkt. “Alle bars zijn gewoon open en het is er altijd heel druk. Er worden ook sportwedstrijden georganiseerd voor publiek. Afstudeerceremonies werden afgelast, maar het sportstadion kan zonder problemen open. It’s all about the money here.”

Bij de studente doet de aanpak toch vragen rijzen. “Als je weet dat Florida een van de staten is met het hoogst aantal besmettingen van de VS, maak ik me toch ernstig zorgen.” Castle heeft niet genoeg middelen om op de campus te verblijven en is bang dat ze door te pendelen haar familie zal besmetten.

De universiteit zet wel in op het screenen op symptomen. Studenten moeten een vragenlijst invullen voor ze een gebouw binnengaan, maar dat vindt Castle niet efficiënt. “Studenten weten vaak niet dat ze besmet zijn, of ze liegen gewoon. Ze melden het gewoonweg niet, zodat ze lessen en activiteiten op de campus kunnen blijven bijwonen.”

Ze hoopt dat de nieuwe regering onder de pas verkozen president Biden snel algemene maatregelen zal invoeren. “We hebben nood aan een echte lockdown van minimum acht weken. Op mijn universiteit alleen al werden meer dan 900 besmettingen vastgesteld waar we van op de hoogte zijn”, vertelt de studente. “Enkel met een harde aanpak kunnen we de crisis onder controle krijgen. Ik zou graag wél een afstudeerceremonie krijgen.”

 

© 2020 – StampMedia – Maxine De Wulf Helskens

Stampmedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!