Foto: Perron B(uitengewoon)
Perron B(uitengewoon)

Ouders van kinderen met beperking betogen aan leeg Vlaams Parlement: “Het lijkt toch niks uit te maken?”

Nu het Vlaams Parlement een maand lang stof vergaart in afwachting van de nieuwe politieke lichting, verwacht je er geen demonstraties. Niemand kan je immers ontvangen. Niemand kan luisteren. Niemand kan decreten stemmen om verandering te brengen. Maar wat als het allemaal toch niets lijkt uit te maken? Een groep ouders van kinderen met een beperking hielden vanmiddag een symbolische actie tegenover een leeg parlement.

woensdag 12 juni 2024 11:25
Spread the love

 

Herinnert u ze nog: de kinderen die wachten op een plekje in het buitengewoon onderwijs? Eind april veroverde een aandoenlijke wachtrij even de media. Het waren kinderen met een beperking uit Merlijn vzw in Antwerpen. Hun ouders kregen net zoals honderden anderen te horen dat er nergens in de stad plaats was voor hun kind. Niet alleen in Antwerpen is de situatie schrijnend: verhalen borrelden op vanuit heel Vlaanderen. Sommige kinderen vallen al twee of drie jaar uit de boot van het onderwijssysteem.

Enkele ouders verenigden zich in PERRON B(uitengewoon) om ervoor te zorgen dat kinderen met een beperking niet vergeten worden. Ze verzamelden al meer dan 7.000 steunbetuigingen in een online petitie. En vandaag stonden ze even stil in de buurt van het Vlaams Parlement. Met een paar lege boekentassen en een megafoon vertelden ze hun verhaal. Voorbijgangers kregen een loterijbiljetje toegestopt om zich aan te melden in het buitengewoon onderwijs.

Foto: Perron B(uitengewoon)

“Of er nu parlementsleden zijn of niet, dat verandert weinig voor ons”, zegt Ive, papa van Emile. “Dus voeren we maar actie voor een leeg parlement. Want blijkbaar is er de voorbije jaren geen noemenswaardig initiatief genomen om meer plaatsen te creëren in het buitengewoon onderwijs, en dat gaat de komende vier weken ook niet gebeuren. De komende vier weken is dat begrijpelijk, omdat er geen parlement is, maar de voorbije vijf jaar is dat niet meer of minder dan een schande. Toen zat hier blijkbaar wel volk.”

“We staan hier in naam van alle wachtende kinderen en ouders die zich moedeloos van wachtlijst naar wachtlijst slepen. Velen van hen zitten al jarenlang vast in overlevingsmodus en hebben de energie niet meer om hier te komen staan. We willen een oplossing voor alle kinderen die NU kansen missen om te groeien en zich te ontwikkelen. We willen dat wij als zorgouders ook perspectief krijgen op een leefbare toekomst”, zegt Nena, mama van Rinus en Arne.

“De situatie wordt ieder jaar schrijnender”, getuigt ook Steven, directeur van Merlijn vzw. “Het kan toch niet dat er honderden plaatsen tekort zijn in Antwerpen stad alleen al, en dan nog eens honderden in heel Vlaanderen. Onze vraag viel de voorbije jaren in dovemansoren. Nu zijn er vier weken geen oren. Weinig verschil als je het ons vraagt.

Foto: Perron B(uitengewoon)

“Volgende week roepen we iedereen uit Antwerpen die ook botst op de wachtlijsten en plaatstekorten in het buitengewoon onderwijs op om ook weer dinsdag van 13u tot 14u mee te komen manifesteren”, zegt Malika, mama van Iyaës. “De week daarna willen we de groep vergroten en iedereen die er in Vlaanderen mee te kampen heeft oproepen om naar het lege Vlaams Parlement te komen. Op 2 juli, vlak voor de eedaflegging van de nieuwe parlementsleden, komen we een laatste keer samen met iedereen die sympathie heeft voor onze actie. Dan willen we ook onze petitie afgeven en een resolutie voorleggen aan de nieuwe parlementsleden. Het zou mooi zijn moesten ze deze resolutie dan wel ter harte nemen, stemmen, en de nieuwe Vlaamse Regering aanmanen de wachtlijsten effectief weg te werken.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!