Bron: Facebook Justice4Mawda
Justice4Mawda

Burgers hangen de was buiten voor het proces Mawda

Maandag begint in Bergen het proces rond Mawda, de tweejarige kleuter die in 2018 omkwam door een politiekogel. Op de stoep van gerechtsgebouwen in meerdere steden versterken burgers de roep van bekende namen uit binnen- en buitenland om gerechtigheid in deze omstreden zaak.

vrijdag 20 november 2020 11:57
Spread the love

 

‘Niets rechtvaardigt dat de politie schiet op een busje vol mensen op de vlucht, de meest kwetsbare medemensen die we ons kunnen indenken!’ Op de recent gelanceerde Facebookpagina ‘Justice4Mawda’ roept niemand minder dan Brits filmmaker Ken Loach de Belgische bevolking op om zich te laten horen tegen de ontmenselijking van migranten.

Loach is niet de enige grote internationale naam die zijn stem verheft rond de zaak Mawda. Ook Noam Chomsky, cineast Mike Leigh, Thurston Moore van Sonic Youth en Roger Waters van Pink Floyd spraken deze maand al hun verontwaardiging uit voor de normalisering van politiegeweld in België. Dinsdag deelde Peter Gabriel nog een solidariteitsfilmpje: ‘Regeringen moeten stoppen met zware wapens in te zetten tegen migratie. Dat is een inbreuk op de Internationale Verklaring van de Rechten van de Mens, die ook België in 1948 onderschreef.’ Uit eigen land betuigen ook stemmen als Dalilla Hermans, Aya Sabi, Els Dottermans, Sachli Gholamalizad, en Marieke Dilles hun solidariteit met de ouders van Mawda.

De Koerdische kleuter Mawda Shawri stierf in de nacht van 16 mei 2018 door een politiekogel in een achtervolging op de snelweg nabij Bergen, in het kader van Operatie Medusa. De politie verzweeg eerst dat ze geschoten had en verklaarde dat de dertig migranten in het busje zelf Mawda’s dood hadden veroorzaakt. In een politierapport werd de operatie zelfs geëvalueerd als ‘heel goed verlopen’. Mawda’s ouders en haar broertje van vier werden mee opgepakt zonder enige psychologische begeleiding. Het meisje overleed uiteindelijk alleen in een ambulance.

Maandag staat de betrokken politieagent in het proces in Bergen terecht voor onvrijwillige doodslag, terwijl Mawda’s familie een herkwalificering tot moord vraagt. ‘Je wapen op een rijdend busje richten, de veiligheidspal eraf halen en dan de trekker overhalen kan je moeilijk onvrijwillig noemen’, stelt advocaat Selma Benkhelifa. ‘De hele Belgische migratiepolitiek is hier mee verantwoordelijk voor.’

Maandag de was buiten

Rond de rechtszaak is intussen een bredere solidariteitsbeweging gegroeid. Maandagochtend zal Justice4Mawda voor de gerechtsgebouwen van alvast Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen, Oostende, Genk, Geraardsbergen, Leuven, Brugge, Sint Niklaas,  … waslijnen uithangen waar mensen kinderkleertjes en steunbetuigingen kunnen komen ophangen. Terwijl ook aan het gerechtsgebouw in Bergen solidariteitsacties plaatsvinden.

‘Ook tijdens het onderzoek hebben de politie en de Belgische staat er alles aan gedaan om hun eigen verpletterende verantwoordelijkheid te verduisteren’, verklaren woordvoersters Mirjam Henkens en Sarah El Massaoudi. ‘Wij willen met onze actie de was buitenhangen: in ons zogenaamd verlichte België is dit een zoveelste feit van dodelijk politiegeweld en ontmenselijking van niet-witte mensen. Als Mawda blonde haren en blauwe ogen had gehad, zou dit nooit gebeurd zijn. Wij eisen gerechtigheid.’

Cultuurhuizen als KVS, Kaaitheater, CAMPO, Vooruit, NTGent, Antigone, NONA en Victoria Deluxe hebben het proces op hun website mee opgenomen in hun programma, onder de noemer ‘Mawda, geen voorstelling’. Deze week werden er  op de Facebookpagina Justice4Mawda ook debatten gelivestreamd met onder meer Kati Verstrepen van de Liga van de Mensenrechten, Selma Benkhelifa, de advocate van de familie van Mawda en Alex Vitale, de Amerikaanse auteur van het boek The End of Policing. Ook ouders van andere recente slachtoffers van politiegeweld zoals Mehdi Bouda en Lamine Bangoura namen deel aan de debatten.

Het eerste debat was in het Frans met onder andere Selma Benkhelifa, de advocate van de ouders van Mawda, Assa Traore, de zus van de 24-jarige Adama die in 2016 in Frankrijk overleed na politiegeweld, ze is de oprichtster van La Vérité pour Adama en co-auteur van Le combat Adama, en de ouders van andere recente slachtoffers van politiegeweld zoals Mehdi Bouda uit Brussel en Lamine Bangoura uit Roeselare. 

Het tweede debat was in het Nederlands en werd uitgezonden vanuit het Kaaitheater. Hier schenen de volgende vier experten hun licht op de tragische nasleep en op de nog steeds uitgebleven gerechtigheid: Joke Callewaert, advocate bij Progress Lawyers Network, die ook meewerkt aan het proces voor Mawda, Moussa Don Pandzou van Waka Waka Generation, Kati Verstrepen van Liga voor Mensenrechten, en, vanuit de VS, Alex Vitale, schrijver van het boek The End of Policing.

Gerechtigheid voor Mawda zal haar niet terugbrengen, aldus El Massaoudi en Henkens. Maar het kan een belangrijk precedent scheppen voor de toekomst. Het geweld en de straffeloosheid binnen het politieapparaat moet eenduidig veroordeeld worden, anders zal dit helaas niet de laatste ‘Justice For’-hashtag geweest zijn. Hoeveel doden moeten er nog volgen, vooraleer het systeem grondig wordt hervormd?’

Meer info:

Volg de volledige campagne voor Justice4Mawda via:

Facebook: Justice4Mawda

Instagram: @justice4mawda

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!