The Keepers

Zwarte vrouwelijke hiphop verenigt zich wereldwijd

In de slipstream van Black Lives Matter eist een wereldwijd collectief van artiesten en onderzoekers meer aandacht op voor het oeuvre van zwarte vrouwen in hiphop. ‘The Keepers’ wil onder meer het eerste online archief rond vrouwelijke hiphop uitbouwen en zamelt daarvoor nu 100.000 euro in. "Ook in België beperken allerlei structuren in de muziekindustrie de mogelijkheden voor zwarte vrouwen", aldus Rachida Aziz. 

woensdag 19 augustus 2020 12:23
Spread the love

 

Aan de basis van het initiatief ligt de Amerikaanse hiphop-artieste Akua Naru. Aan Harvard deed ze in 2018-2019 onderzoek naar de vele onderbelichte verwezenlijkingen van vrouwelijke artiesten. “Zeker in hiphop worden vrouwen vaak gereduceerd tot object, in plaats van erkend te worden als de straffe en vaak profetische producenten van ideeën en cultuur die ze zijn. Nog al te vaak gaat met de receptie van het artistieke werk van zwarte vrouwen een grote stilte gepaard.”

Hoewel hiphop volgens Spotify de meest beluisterde muziek ter wereld is, topten tot nog toe slechts twee singles van vrouwelijke rapartiesten de Billboard Hot 100: “Doo Wop (That Thing)” van Lauryn Hill in 1998 and Cardi B’s “Bodak Yellow” in 2017. Terwijl er in de jaren 90 nog ruim 40 vrouwen verbonden waren aan de grote raplabels, waren dat er in 2010 nog maar drie. “Deze bewuste ontkenning sijpelt door in alle sferen van de artistieke productie”, stelt Akua Naru. “Woekerende vrouwenhaat is genormaliseerd, met een agressieve miskenning van de waardigheid van zwarte vrouwelijkheid tot gevolg.”

Daarom hebben kunstenaars, onderzoekers en activisten zich nu verenigd in The Keepers, een collectief dat zich uitstrekt van de VS tot Brazilië, Duitsland en ook de Benelux. Hun missie is de stem van vooral zwarte vrouwen te versterken, het bereik van hun creatieve oeuvre te verbreden en kritisch onderzoek te bevorderen naar hun betekenis in verleden, heden en toekomst. Zo wil The Keepers gezonde en vruchtbare plekken creëren waar meisjes en vrouwen zich gewaardeerd voelen om hun creatieve expressie. Onderzoek, informatie en community building staan centraal.

Kroon op hun samenwerking wordt The Keeper, een gratis online database die zich volledig focust op de bijdrage van vrouwelijke kunstenaars aan vijftig jaar hiphopgeschiedenis. Gebruikers zullen er een informatieve waaier vinden van videomateriaal, songs en platen, biografieën, persartikels, interviews, songteksten en handige data over verkoop en onderscheidingen. Vandaag 19 augustus is voor het project een wereldwijde crowdfunding gestart om het project te financieren, met als doel 100.000 euro.

Ook voor Belgische hiphopartiesten wil The Keepers een verschil maken. “Ik heb de afgelopen dertig jaar heel wat vrouwen fantastische dingen zien doen in de underground, maar door allerlei discriminerende mechanismen is hun carrière vaak gesaboteerd”, aldus co-organisator Rachida Aziz. “Neem rapster Melissa Farah: vandaag heel populair in Brussel, maar nooit breder opgepikt. In de fichebakken van de media en de muzieksector zitten nu eenmaal vooral mannen. Met The Keepers dromen we van debatten, concerten en festivals om de handen in elkaar te slaan en het heft zelf in handen te nemen.’

Muzikante Ikraaan steunt alvast het project van The Keepers. “Dit initiatief is iets waarop ik als zwarte vrouw heb gewacht. De Black Lives Matter movement was een waarschuwing. Als we geen kansen en erkenning krijgen, creëren we een eigen platform.” De komende weken wordt de Belgische community rond The Keepers verder uitgebouwd met artiesten en betrokken organisaties.

 

Al wie The Keepers wil steunen, kan een bijdrage doen aan de crowdfunding via followthekeepers.com.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!