Gezin.
Bron: Pixabay
Opinie - Gezinsbond

Coronaverlof voor ouders: Gezinsbond en Ligue des familles vragen snel duidelijkheid

Gezinsbond en Ligue des familles verzamelden op 1 week tijd 16.000 handtekeningen voor een specifiek verlof voor ouders en vragen nu snel duidelijkheid.

vrijdag 3 april 2020 22:07
Spread the love

 

In amper een week tijd hebben de Gezinsbond en Ligue des familles 16.000 handtekeningen verzameld voor een specifiek verlof voor ouders. Het doel is om een ​​flexibele oplossing te creëren voor ouders voor wie de combinatie van werk en opvang van hun kinderen onhoudbaar geworden is. Sommige partijen hebben de stemmen van de gezinsorganisaties en de ouders gehoord en leggen voorstellen op tafel van de regering. Voor de Gezinsbond en Ligue des familles is het nu tijd dat de regering zo snel mogelijk een duidelijk standpunt inneemt.

Er is een oplossing nodig

De Gezinsbond en Ligue des familles ontvangen heel veel bezorgde signalen van ouders die aan het eind van hun Latijn zijn. De getuigenissen blijven binnenstromen via sociale media, enquêtes, mails, telefoon …

“Deze ouders moeten worden ondersteund. Flexibiliteit van de werkgever is natuurlijk essentieel, maar het is niet in alle gevallen een afdoende oplossing. Daarom vragen we om een oplossing in de vorm van een tijdelijk (eventueel deeltijds) verlof voor ouders van kinderen onder de 12 jaar of kinderen met bijzondere zorgnoden. Dit verlof zou de vorm kunnen aannemen van extra, flexibeler en beter betaald ouderschapsverlof, of een specifieke uitkering van de ziektekostenverzekering, zoals in Frankrijk en Luxemburg. Het maakt niet uit hoe het wordt georganiseerd, zolang het doel maar wordt bereikt: voldoende vergoed en toegankelijk voor ouders in loondienst,  in de publieke sector of zelfstandigen”, zeggen de Gezinsbond en Ligue des familles.

Eindelijk gehoord?

Sinds het begin van de lockdown fungeren de Ligue des familles en de Gezinsbond als doorgeefluik voor de noden van ouders naar de politieke besluitvormers. “Brieven, e-mails, sms’jes, persberichten, artikels … Onze oproepen zijn te lang onbeantwoord gebleven. Toen namen we onze toevlucht tot een ander middel: de petitie. Onze oproep om die te ondertekenen en te delen werd massaal gevolgd door ouders, verenigingen en vakbonden. Zal dit de situatie veranderen? De 16.000 handtekeningen die in enkele dagen zijn verzameld, zijn een sterk signaal dat de zaken in beweging komen: of het nu gaat om officiële of individuele meningen, steeds meer verkozenen en vertegenwoordigers van verschillende partijen nemen een standpunt in voor de invoering van een specifieke verlofregeling”, zeggen de gezinsorganisaties.

Dit is het moment

“Ecolo-Groen en de Sp.a vertelden ons dat ze wetsvoorstellen op de tafel van de uitgebreide regering voor partijvoorzitters hebben gelegd. Wat is het resultaat van de bijeenkomst nu zaterdag? Voor de partijen die tot nu toe geen standpunt hebben ingenomen is er geen tijd meer zijn om zich te verstoppen. Horen ze de noodkreten van de ouders? Velen van hen staan in ieder geval op het randje van instorten”, besluiten beide gezinsorganisaties.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!