Gezin.
Foto: Catherine Scott, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Gezinsbond

Verlenging corona richtlijnen: “Laat gezinnen met jonge kinderen niet in de kou staan”

Gezinsbond en Ligue des Familles trekken nog eens aan de alarmbel. Een week geleden vroegen ze Federaal minister van Werk Nathalie Muylle om een speciaal verlofstelsel in te voeren voor thuiswerkende ouders met jonge kinderen. Een week na die vraag is er nog geen officieel antwoord van de minister. Ondertussen blijven de verontrustende signalen van thuiswerkende ouders binnenstromen. Om hun vraag te ondersteunen, lanceren de gezinsorganisaties vandaag een petitie.

zaterdag 28 maart 2020 17:33
Spread the love

Verontrustende verhalen blijven binnenstromen

Een week geleden signaleerden de Gezinsbond en Ligue des Familles dat heel veel gezinnen met jonge kinderen de combinatie van thuiswerk met de zorg voor hun gezin heel moeilijk vinden. Voor alleenstaande ouders en ouders met een kind met een handicap is de situatie nog ondraaglijker, aldus de Gezinsbond en Ligue des Familles.

Beide gezinsorganisaties vroegen daarom aan minister Muylle om voor thuiswerkende ouders van jonge kinderen en ouders van kinderen met een zorgbehoefte die er nood aan hebben een speciaal verlofstelstel in te voeren, met een gelijkaardige vergoeding en met behoud van de opbouw van vakantie voor volgend jaar zoals in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Het systeem zou ook deeltijds ingezet moeten kunnen worden.

Een week na de vraag aan Minister Muylle is er nog geen officieel antwoord. Nochtans blijven de verhalen van ouders die het moeilijk hebben massaal binnenstromen.

“We krijgen inderdaad heel veel mails en signalen van ongeruste gezinnen. Het gaat dan om ouders die net een grote verantwoordelijkheidszin hebben naar hun job én hun gezin. Ook verschillende media brengen getuigenissen van ouders die het moeilijk hebben. De minister zei in De Morgen dat de vraag bekeken wordt, maar dat er eerst en vooral van de werkgevers soepelheid wordt gevraagd. Wij denken dat er vandaag al begrip is van de werkgevers, maar zeker niet voor iedereen. Zo geven sommige ouders aan dat hun werkgever de volledige productiviteit verwachten, ongeacht de gezinssituatie. De minister verwijst ook naar de bestaande verlofstelsels zoals ouderschapsverlof. Deze verlofstelsels zijn echter geen oplossing voor ouders die ze al opgenomen hebben, die zijn aan strikte voorwaarden onderhevig en worden niet prioritair behandeld. Bovendien zijn ze slecht vergoed, is er geen opbouw van verlof voor het volgend jaar en kunnen gezinnen er later geen beroep meer op doen”, aldus Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

“We zien vandaag dat gezinnen hun gewone verlof opnemen en vrezen dat ze daardoor later op het jaar in de problemen zullen komen. Niemand weet hoe lang deze situatie nog zal duren. Maar het is duidelijk dat gezinnen vandaag een oplossing nodig hebben. Een speciaal verlof, deeltijds op te nemen, dringend behandeld, goed vergoed, dat onmiddellijk in kan gaan is dus echt nodig”, vult Christophe Cocu van Ligue des Familles verder aan.

Nieuwe petitie om vraag te ondersteunen

Om hun vraag te ondersteunen, lanceren de Gezinsbond en Ligue des Familles vandaag een petitie.

“Sinds twee weken doen ouders al het mogelijke om alle balletjes in de lucht te houden. Maar door de verlenging van de lockdownmaatregelen op 27 maart zal de situatie in veel gezinnen onhoudbaar worden. Daarom lanceren we een petitie om de minister met aandrang te vragen om tot actie over te gaan”, aldus Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Getuigenissen van ouders

Deze mama kreeg van haar werkgever de opmerking dat ze te weinig uren had gewerkt:

“Thuiswerken met twee met kleine kinderen kan niet aan het normale regime. Dezelfde productiviteit aan de dag leggen is onhaalbaar en een utopie.  Een dag kent maar 24 uur. De dagen starten hier voor 6u na sterk onderbroken nachten. ’s Avonds na 20u als de kinderen slapen is er geen energie meer over om te werken. Ik werk op mijn 4/5de dag om zoveel mogelijk te compenseren. In het weekend hebben de kinderen ook constante zorg en aandacht nodig. We vinden in de week niet de tijd om naar de winkel te gaan want kinderen mogen niet mee en dat gaat af van de werktijd. Het belangrijkste lijkt me dat we het volhouden én dat iedereen gezond blijft in deze periode. Die paar uur minder gepresteerd zal het verschil niet maken.”

Deze mama heeft het gevoel dat ze er onderdoor gaat:

“We hebben 3 kinderen van 6, 3 en pas 1 jaar geweest. Elke morgen sta ik (mama) om 5u op om de noodzakelijke taken aan te vangen zoals de was en de plas, reeds eten voor avond en middag voorbereiden, ontbijt, huiswerk klaarleggen, kledij klaarleggen … Mijn man heeft fysiek werk en is reeds vertrokken om 6u45 richting zijn werk. De ochtend gaat voorbij in roepen, tieren, klikspaan zijn, spelen-binnen-buiten-binnen-buiten… terwijl ik telkens moet zeggen dat ze geen ruzie mogen maken en mama aan het werk of aan het bellen is. Tegen 10u kan de baby terug zijn ochtenddutje doen terwijl hij reeds meer dan een half uur aan mijn broek en stoel hangt. Mama heeft er geen tijd voor want ze hangt de hele tijd aan de telefoon terwijl ze er bijna niets van het gesprek kan horen en bijna niets tot haar doordringt. Ik sta met mijn rug tegen de muur en op dit tempo ga ik eronderdoor. We hebben van het werk glijdende uren maar moeten op bepaalde tijdstippen bereikbaar zijn, onze stamtijden. Ook mogen we de avonds niet werken wegens buiten de werkuren. Tijd voor mezelf heb ik sowieso al niet, nu amper tijd om de kinderen of mezelf te wassen, te koken, groenten-en fruitpap te maken, naar toilet te gaan … zo’n simpele dingen, daardoor zit ik pas tegen 11u in bed en dan moet ik nog de baby zijn laatste flesje geven …”

Deze mama zegt dat het niet altijd lukt, ondanks de flexibiliteit van de werkgever:

“Ikzelf ben een ouder van 2 jonge kindjes, 1 kleuter en 1 peuter. Mijn werkgever is flexibel, we kunnen op eender welk moment van de dagen uren maken, de klok rond (we tikken in en uit), we kunnen betaald verlof, onbetaald verlof opnemen. HR suggereerde me dat de huisdokter vast wel een briefje wil schrijven waardoor ik sociaal verlof kan opnemen om voor mijn kinderen te zorgen, gezien de omstandigheden … Allemaal sympathiek, maar dit heeft zware repercussies naar de rest van het jaar.”

Deze ouders zouden zeker gebruik maken van de nieuwe verlofregeling:

“Wij zijn zelf thuiswerkende ouders met 2 kleine kindjes (1 en 3) en eentje onderweg. De leeftijd van onze kinderen laat ons niet toe ze zelfstandig te laten spelen. Dit kan voor een uurtje, een half uurtje, maar dat ook niet dagelijks wegens onder andere gebruikelijke peuter en babyproblemen. De jongste heeft ondertussen beslist dat de grond uit bloembakken heel lekker is en klimt overal op (en valt er ook weer af) als je 5 min niet kijkt. Ze voor de tv parkeren is geen oplossing. Kinderen moeten dingen kunnen ontdekken en leren, dit is nu soms herleid tot 0 omdat er gewoon geen tijd voor is. Ik steun dus ten volle het initiatief van de Gezinsbond om te lobbyen voor een betere regeling voor thuiswerkende ouders. Er is geen einddatum geplakt op deze moeilijke situatie wat deze uitzichtloos maakt. 2 jobs combineren, en daar bovenop je kinderen bezig houden / thuisonderwijs proberen geven terwijl je zwanger bent, dat gaat gewoon niet, punt. Wij hebben dan nog het geluk in een huis te werken, maar ik wil me niet voorstellen hoe het moet zijn voor mensen in dezelfde situatie in een klein appartement.”

 

Foto: Catherine Scott, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!