Bron: Pixabay
Opinie -

Oxfam tevreden met uitspraak rond etikettering van producten uit Israëlische nederzettingen

Vandaag heeft het Europees Hof van Justitie (EHvJ) zich uitgesproken voor de etikettering van producten die afkomstig zijn van illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

vrijdag 15 november 2019 01:43
Spread the love

In antwoord op de uitspraak zei Shane Stevenson, landdirecteur van Oxfam in bezet Palestijns gebied:

“Oxfam juicht de uitspraak van vandaag van de EU toe. Het is een belangrijke stap in de goede richting voor het Palestijnse volk dat de lasten van de uitbreiding van de nederzettingen draagt. Deze nederzettingen schenden de rechten en vrijheden van de Palestijnen en versterken de armoede in bezet Palestijns gebied. De consumenten hebben het recht om te weten waar de producten die zij kopen vandaan komen en welke gevolgen deze aankopen hebben voor het leven van de mensen.”

De uitspraak rond deze strijd die al verschillende jaren aansleept, komt in een context van aanhoudende nederzettingenbeleid. Onlangs nog gaven Israëlische groen licht voor de constructie van meer dan 2000 nieuwe wooneenheden in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordanoever. Oxfam roept de EU en haar lidstaten op om druk te zetten op de Israëlische autoriteiten om dit nederzettingenbeleid te stoppen en haar verantwoordelijkheden onder internationaal recht te respecteren.

Sinds de Oslo akkoorden in 1993, is de bevolking in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) verviervoudigd. De confiscatie van het land zorgde er voor een sterk verminderde Palestijnse landbouwproductie. Daarnaast vertragen Israëlische maatregelen rond verkeer van mensen en goederen alle mogelijke ontwikkeling van de Palestijnse economie.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!