Opinie - Marios Bellas

“De tijd van excuses is over, de straat op!”

vrijdag 15 november 2019 17:15
Spread the love

De tijd van excuses is over. We moeten kunst blijven maken. Maar het gaat niet genoeg zijn om in de theaterzalen te schreeuwen om bestaansrecht. We moeten de straat op. Samen. Niet omdat dit gaat over ons salaris, we zullen ook blijven maken als we straatarm zijn.

Dit gaat over de VRT die in totaal 44 miljoen aan besparingen gaat hebben. Dit gaat over het stopzetten van subsidies aan onafhankelijke journalistiek. Dit gaat over een poster van het Vlaams Belang, waar een bruine hand de mond van een klein blond meisje bedekt om ons bang te maken voor buitenlanders. Dit gaat over kinderen van vijf jaar oud die een taaltest gaan moeten doen om toegelaten te worden tot het lagere onderwijs.

In Slowakije, Hongarije en Polen is de realiteit onbeschaamd fascistisch. Deze zomer ben ik samen met mijn beste vriend met een mes aangevallen in Bratislava omdat hij bruin is en ik er “als een homoseksueel” uitzag. Dezelfde campagnes die hier nu worden gevoerd, de wetten die hier nu worden uitgerold, waren daar een aantal jaar geleden groot nieuws.

We zijn bijna in Hongarije, bijna in Polen, bijna in Slowakije. Als we niet nu op straat komen en de dagelijksheid structureel ontregelen, de politiek en de Vlaming wakker schudden dat fascisme voor de deur staat, als we blijven denken dat alleen petities, marsen, artikelen en de blackbox ons gaan redden, dan zijn we blind. Ik vraag u daarom om uw laatste privileges op het spel te zetten.

Een explosie van theatraal geweld

Als u denkt dat u veilig bent, zit u mis. Of het nu gaat om kleur, geaardheid, religie, mening of artisticiteit: ieder anders-zijn, is in gevaar. Ik vraag u om een explosie van theatraal geweld op straat, voor het parlement. Ik vraag u om radicaal handelen. Boos, bang, blij, bedroefd. We kennen ze in het theater, ze kunnen niet zonder elkaar.

Ik smeek u, laat België zien wat we in onze mars hebben uit angst om niet meer lief te mogen hebben wie we lief willen hebben, uit woede tegenover de verdeel- en heers-politiek, uit verdriet voor hen die nu al lijden en uit liefde voor de kunst, het vrije woord en elkaar.

 

De plenaire vergadering van het Vlaamse Parlement vindt wekelijks plaats op woensdag om 14:00. Daarom stellen we jullie de volgende actie voor: Laten we wekelijks samenkomen voor het Vlaams Parlement en de straten overspoelen met circusacts, opera, theater, jamsessies, rapsessies, dans, exposities en alle andere kunstzinnige uitingen.

We blokkeren de toegang tot het parlement met kunst. Als de politie ons daar weghaalt, komt er een nieuwe vloed kunstenaars. Als die worden weggehaald, een nieuwe vloed kunstenaars. Als die worden weggehaald, een nieuwe vloed kunstenaars. We zijn hier met meer dan duizend artiesten bijeen, we kunnen ongelooflijke dingen doen.

 

Meer info:

Facebook: https://www.facebook.com/UnitedArtivistsBelgium

 

Marios Bellas is bachelor student drama-regie in Brussel.

Deze oproep werd gebracht tijdens de bijeenkomst geïnitieerd door State of the Arts in de Beurrsschouwburg in Brussel op dinsdag 12 november, waar zo’n 2.000 kunstenaars op af zijn gekomen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!