Verwoest waterreservoir in Jemen. Foto: Mufaddalqn/ CC BY-SA 3:0

15 miljoen Jemenieten afgesloten van water door brandstofcrisis

Oxfam waarschuwt voor een nieuwe golf van cholera en andere ziekten in Jemen nu minstens 15 miljoen mensen er de toegang tot watervoorzieningen dreigen te verliezen als gevolg van de huidige brandstofcrisis in het land.

dinsdag 22 oktober 2019 11:22
Spread the love

15 miljoen mensen hebben hun dagelijkse verbruik drastisch moeten verminderen sinds de brandstofprijzen in september de pan uit zijn gerezen. In drie grote steden, Ibb, Dhamar en Al Mahwit, waar ongeveer 400.000 mensen wonen, moesten centrale waterinstallaties zelfs volledig sluiten.

De stijgende brandstofprijzen dwingen ook Oxfam om te bezuinigen op water. Watervoorzieningen die er door de hulporganisatie geïnstalleerd werden om een kwart miljoen mensen van water te voorzien, verloren ondertussen ongeveer de helft van hun capaciteit .

Water als levenslijn

De toegang tot schoon water is een kwestie van leven en dood in Jemen. Meer dan zeven miljoen mensen leven er  zwaar verzwakt door ondervoeding en zijn extra vatbaar voor ziekten die door vervuild water worden overgedragen. Het land heeft een van de ergste cholera-epidemieën in de recente geschiedenis meegemaakt. Sinds april 2017 werden er minstens twee miljoen gevallen van cholera en meer dan 3700 doden, vastgesteld.

De huidige brandstofcrisis is nog maar eens een voorbeeld van hoe de oorlogvoerende partijen de economie als oorlogswapen gebruiken. Hoewel brandstoftekort een aanhoudend probleem is in Jemen, zorgen de nieuwe  importbeperkingen van de internationaal erkende regering ervoor dat de situatie sinds vorige maand dramatisch is geëscaleerd. Ook in de gebieden onder controle van de Houthi groeperingen worden importbeperkingen opgelegd. Schepen met brandstof meren niet meer aan waardoor prijzen stijgen. In Sana’a is een liter benzine nu bijna drie keer zo duur als in augustus.

Muhsin Siddiquey, landendirecteur van Oxfam in Jemen  zei hierover: “Deze brandstofcrisis treft alle aspecten van het leven van de mensen, maar geen aspect is zo belangrijk als de toegang tot schoon water. Voor miljoenen Jemenieten die al worstelen om honger en ziekte te overleven, is schoon water een levenslijn die nu wordt doorgesneden.”

Zoveelste wreedheid

“In vier jaar conflict, is dit de zoveelste wreedheid die de bevolking van Jemen wordt aangedaan. Alle partijen moeten een einde maken aan de importbelemmeringen zodat brandstof het land weer ongehinderd binnen kan,” zegt Muhsin Siddiquey.

Jemen was al vóór de escalatie van het conflict in 2015 een van de landen met de grootste waterschaarste ter wereld. Sindsdien zijn ten minste acht door Oxfam geïnstalleerde watersystemen beschadigd of vernield tijdens gevechten.

“Het is hoog tijd dat de wapens zwijgen,” zegt Catherine De Bock, verantwoordelijk voor humanitaire beleidsbeïnvloeding bij Oxfam Solidariteit. Naar aanleiding van een nieuw rapport van Vredesactie dat aantoont hoe de Europese bedrijven profiteren van de oorlog in Jemen riep Oxfam Solidariteit recent nog op om geen wapens meer te laten vertrekken naar Saudi-Arabië. “België moet binnen in de VN Veiligheidsraad blijven ijveren om de humanitaire toegang in Jemen te garanderen,” zegt Catherine De Bock die deze week in Jordanië is om de collega’s van Oxfam in Jemen te ontmoeten.

 

Foto: Mufaddalqn, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!