Belgische Minimi’s te koop op wapenbeurs in de Emiraten

Op de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, die dit weekend in Abu Dhabi van start gaat, wordt hetzelfde type Belgische machinegeweer aangeboden dat recent nog door een Jemenitische militie gebruikt werd bij het offensief op Hodeidah. Dat laat Amnesty International vandaag weten.

donderdag 14 februari 2019 15:41
Spread the love

Uit het promotiemateriaal voor wapenbeurs IDEX2019 blijkt dat Belgische Minimi’s samen met duizenden andere soorten wapens op de beurs te koop aangeboden zullen worden. Het wapen, geproduceerd door FN Herstal, is één van de vele soorten wapens die volgens de Waalse autoriteiten mochten verkocht worden aan de Saudische/Emiraten-coalitie en ingezet werden in het conflict in Jemen.

Vorige week nog publiceerde Amnesty International een onderzoek waaruit bleek dat Minimi’s gebruikt worden door “De Reuzen”, een Jemenitische militie die gesteund wordt door de Emiraten en aan niemand verantwoording aflegt.

Het tart alle verbeelding dat FN Herstal in de Emiraten Minimi’s gaat aanprijzen terwijl we nog maar net aan het licht gebracht hebben hoe de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) dit wapen doorsluist aan een militie in Jemen die beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen,” zegt Patrick Wilcken, wapenbeheersingsexpert van Amnesty International. De Belgische autoriteiten en FN Herstal mogen niet langer wapens verkopen aan de strijdende partijen in Jemen en zeker niet aan de Emiraten, een land dat roekeloos wapens overhevelt aan strijdkrachten in Jemen.”

Naar aanleiding van Amnesty’s onderzoek riep Willy Borsu, Waals minister-president, op tot een onderzoek. “Wij kijken uit naar de resultaten van dit onderzoek en hopen dat het zal leiden tot een beleid dat voldoet aan de internationale verplichtingen van Wallonië. Het internationale Wapenhandsverdrag en het Gemeenschappelijk Standpunt van de EU over wapenexport verbieden België om wapens te exporteren naar de partijen die strijd voeren in Jemen”, zegt Philippe Hensmans, directeur van Amnesty International Belgique francophone. “Een land dat dit toch doet, geeft duidelijk te kennen dat geldgewin belangrijker is dan het naleven van internationaal recht.”
 

Volgens publiek beschikbare gegevens hebben Westerse en andere landen sinds de start van het conflict in Jemen in maart 2015 voor minstens US$3,5 miljard aan wapens verkocht aan de VAE. Daarbij zijn zware conventionele wapens zoals vliegtuigen en schepen, maar ook kleine en lichte wapens, munitie en onderdelen.

Onder meer volgende landen hebben de Emiraten recent voorzien van wapens terwijl het land en de door hen gesteunde milities betrokken zijn bij oorlogsmisdaden en andere ernstige misdrijven: Australië, België, Brazilië, Tsjechië, Frankrijk, Finland, Duitsland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije en de VS. Wapenbedrijven uit al deze landen komen hun waren aanprijzen op de wapenbeurs IDEX2019.

Het recente onderzoek van Amnesty International toont aan dat sommige van deze wapens terechtkomen in de handen van “De Reuzen” en andere gewapende groepen in Jemen die geen rekenschap afleggen zoals de “Veiligheidsgordel” en “Elitetroepen”. De groeiende aanwezigheid van deze gewapende groepen betekent alleen maar meer onheil voor de burgers in Jemen, van wie er al duizenden zijn gedood en miljoenen op de rand van de hongersnood balanceren door het conflict.

“Het aanhoudende bloedbad tegen burgers in Jemen – onder meer door toedoen van de Saudische/VAE-coalitie en de door hen gesteunde milities – moet landen die wapens blijven leveren wakker schudden,” zegt Patrick Wilcken. “Het zou onbegrijpelijk en onaanvaardbaar zijn indien er geen einde komt aan de verkoop van wapens aan de strijdende partijen in Jemen die oorlogsmisdaden plegen en ’s werelds ergste humanitaire crisis aanwakkeren.”

Achtergrond

De International Defence Exhibition and Conference (IDEX) loopt van 17 tot 21 februari. Het tweejaarlijkse event in de hoofdstad van de VAE prijst zichzelf aan als één van de grootste wapenbeurzen ter wereld.

Volgens de staatsmedia in de VAE nemen meer dan 1300 exposanten uit 62 landen deel aan IDEX en de partnerexpo NAVDEX. Onder de exposanten bevinden zich wapenproducenten van wie de koopwaar is aangetroffen in handen van roekeloze milities in Jemen. Onder meer Arsenal, een Bulgaars wapenbedrijf, neemt deel en Oshkosh en Navistar Defence, Amerikaanse producenten van gepantserde voertuigen.

Internationale wapenbeurzen zoals IDEX zijn één van de belangrijkste manieren voor overheden en bedrijven om de verkoop van wapens, munitie, veiligheidsuitrusting en ander militair materieel op de internationale markt te promoten en faciliteren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!