©CAMZZI
Wereld, Samenleving, Politiek -

Amnesty’s elftal trapt honderd ballen over omheining Russische ambassade

Elf Amnesty-voetballers trapten vandaag, drie dagen voor de start van het WK, honderd gele ballen over de omheining van de Russische ambassade in Brussel. Met de ludieke stunt wil de organisatie aandacht vragen voor de onterechte opsluiting van Oyub Titiev, een prominent Russisch mensenrechtenverdediger.

maandag 11 juni 2018 17:22
Spread the love

Oyub Titiev (60) leidt het Tsjetsjeense kantoor van de gerespecteerde Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Deze organisatie doet vooral onderzoek naar misdaden die de overheid begaat in de noordelijke Kaukasus. Vlak voor zijn arrestatie vlooide Oyub Titiev een dossier uit over 27 Tsjetsjeense mannen die in januari 2017 naar verluidt ontvoerd en doodgeschoten werden door de politie.

Op 9 januari 2018 werd Oyub Titiev aangehouden en valselijk beschuldigd van drugsbezit. Vandaag zit hij in voorlopige hechtenis in afwachting van zijn proces. Oyub riskeert tot tien jaar cel.

De familie van Oyub werd onder druk gezet en heeft Tsjetsjenië ondertussen verlaten. Oyubs collega’s worden bedreigd en geïntimideerd. Een week na de arrestatie werd een kantoor van Memorial in de naburige republiek Ingoesjetië in brand gestoken.

“De Wereldbeker voetbal is voor Amnesty International een ideale gelegenheid om aandacht te vragen voor de onderdrukking van mensenrechtenverdedigers in Rusland. Met de opsluiting van Oyub Titiev zijn de Russische autoriteiten niet aan hun proefstuk toe. De afgelopen jaren is de repressie in het land zienderogen toegenomen”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Mensenrechtenverdedigers die kritisch zijn voor het overheidsbeleid, zoals Oyub, hebben het zwaar te verduren, maar ook onafhankelijke journalisten en het brede maatschappelijk middenveld liggen onder vuur. Geweld en intimidatie tegen critici zijn schering en inslag en dergelijke feiten worden zelden onderzocht of vervolgd. Ook het recht op vrije meningsuiting deelt in de klappen met websites die geblokkeerd worden en vreedzame demonstraties die uit elkaar gedreven worden.”

Uit protest tegen de verregaande repressie in Rusland hebben vandaag elf Amnesty-activisten in voetbaltenue actie gevoerd aan de Russische ambassade in Brussel. Ze sjotten 100 gele ballen met de boodschap #JusticeForOyub over de omheining. Op hun voetbalshirts staan de namen van tien andere Russische mensenrechtenverdedigers, die elk afkomstig zijn uit één van de elf gaststeden van het WK.

“Voor Amnesty International is Oyub Titiev een gewetensgevangene. Hij zit enkel in de cel omwille van zijn mensenrechtenwerk en kritische stem. Wij vragen aan de Russische autoriteiten om de man onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten”, zegt Wies De Graeve.

“Amnesty is ook opgetogen dat de FIFA haar bezorgdheid heeft geuit over de situatie van Oyub Titiev. We zijn ervan overtuigd dat de Wereldvoetbalbond een sleutelrol kan spelen bij het voorkomen van mensenrechtenschendingen. De FIFA heeft in aanloop naar en tijdens het WK een unieke kans om invloed uit te oefenen op de Russische autoriteiten.”

 

Hier kan je de petitie voor de vrijlating van Oyub Titiev tekenen.

take down
the paywall
steun ons nu!