Bron: Amnesty International Vlaanderen
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, Lokaal, Antwerpen -

Schrijfmarathon Amnesty neemt wervelende start met 4.033 brieven en kaartjes

De jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International werd zaterdag 2 december feestelijk op gang getrokken met een geslaagd startevenement in Antwerpen. Op twaalf uur tijd werden maar liefst 4.033 brieven en kaartjes geschreven voor mensen van wie de mensenrechten geschonden worden. De campagne loopt nog tot 31 december. Over heel de wereld worden de komende weken weer miljoenen brieven geschreven.

dinsdag 5 december 2017 00:30
Spread the love

De impact van al deze brieven is indrukwekkend. Gemiddeld levert één op vier van Amnesty’s schrijfacties resultaat op: een vrijlating, folterpraktijken die stoppen, een doodstraf die omgezet wordt in een celstraf, gebrekkige wetgeving die aangepast wordt, vervolging van onrecht, bescherming van mensenrechtenverdedigers …

Albert Woodfox is één van die mensen die de kracht van de campagne beleefd heeft. Twee maanden na de Schrijfmarathon van 2015 werd hij vrijgelaten na 44 jaar eenzame opsluiting in de VS. Tijdens de Schrijfmarathon op 2 december 2017 kwam hij in Antwerpen zelf meeschrijven voor mensen in nood. Hij benadrukte hoeveel moed hij geput heeft uit de vele duizenden brieven die voor hem geschreven zijn.

Woodfox werd veroordeeld voor de moord op gevangenisbewaker Brent Miller in 1972, zonder enig fysiek bewijs en op basis van twijfelachtige getuigenverklaringen. Hij heeft steeds zijn onschuld staande gehouden en ook de echtgenote van Miller is overtuigd dat hij niet de dader is. In 2013 vernietigde de rechtbank zijn veroordeling maar de autoriteiten weigerden daar gehoor aan te geven. Woodfox bleef al die tijd in de isoleercel. Na de Schrijfmarathon van 2015 mocht Woodfox dan toch de gevangenis verlaten.

“Albert Woodfox is het levende bewijs dat een brief schrijven wel degelijk het verschil kan maken. Het was hartverwarmend om samen met hem brieven te schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.



Bron: Amnesty International Vlaanderen

Dit jaar worden er brieven geschreven voor tien mensen – of groepen van mensen – van wie de mensenrechten zwaar geschonden worden. Zo is er een schrijfactie voor Shackelia uit Jamaica. Sinds agenten haar broer in 2014 neerkogelden, strijdt ze tegen straffeloosheid voor excessief politiegeweld. Tijdens deze Schrijfmarathon wordt er ook actie gevoerd voor Sakris uit Finland, die strijdt voor meer rechten voor transgenders. En voor Clovis uit Madagaskar die opkomt voor het behoud van het regenwoud en daar een zware prijs voor dreigt te betalen.

De brieven zijn gericht aan ministers, premiers of presidenten en roepen op om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen in hun land. Daarnaast kunnen mensen ook een solidariteitskaartje sturen naar de slachtoffers van die schendingen en hen een hart onder de riem steken. Mensen die krap bij tijd zitten, kunnen eenvoudig de brieven digitaal ondertekenen op www.schrijfmarathon.be

take down
the paywall
steun ons nu!