© StampMedia/Lieven Miguel Kandolo

Vierde editie Gastvrije Award ziet stijging aantal initiatieven: “Vlaanderen is gastvrij”

Vluchtelingenwerk Vlaanderen sloot maandagavond de vierde campagne van de Gastvrije Gemeente af met de uitreiking van de Gastvrije Award in het Vlaams Parlement. Tijdens de awardshow werden awards uitgereikt in de categorieën: Gemeente, Cultuur en Erfgoed, School, Jeugd, Bedrijf, Vereniging, Individu en, last but not least, de Publieksprijs.

dinsdag 28 maart 2017 16:02
Spread the love

Voor de vierde editie van de campagne is het aantal deelnemende initiatieven opvallend fel gestegen. In 2016 schreven 353 initiatieven zich in, dit jaar was er sprake van 458 initiatieven. Volgens Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, is de reden voor die stijging heel simpel. “Het is een teken dat Vlaanderen gastvrij is. Met dit initiatief willen we aantonen dat we vluchtelingen met open armen ontvangen en dat het ook zo zal zijn.”

Superhelden

De awardshow begon met een geweldig optreden van Refugees for Refugees, een muziekgroep met vluchtelingen uit verschillende landen: van Afghanistan over Irak en Syrië  tot Tibet. Het bleek aanstekelijke muziek waar enkele jongeren een dans op waagden.

In het Vlaams Parlement mocht een speech van Jan Peumans (N-VA) niet uitblijven. Nadat hij het vluchtelingenbeleid van Vlaanderen loofde, zei hij dat hij mededogen beloofde. Peumans benadrukte drie belangrijke kernwoorden die in het regeringsakkoord van de huidige Vlaamse regering terug te vinden zijn: vertrouwen, verbinden en vooruitgaan. Met die kernwoorden benadrukte Peumans dat vluchtelingen kansen verdienen, “wat mogelijk is via inburgering en integratie.”

Nadien nam Vandycke  het woord. Sinds kleins af aan houdt ze van superhelden. “Met wat ik doe, kom ik dagelijks helden tegen. Helden die alles achtergelaten hebben om hun toekomst opnieuw op te bouwen”, vertelt de directeur, verwijzend naar vluchtelingen.

Door ontmoetingen met hen beseft ze dat “je elk moment kan verliezen wat je liefhebt.” Daarom gelooft ze dat de Gastvrije Gemeente een oproep tot solidariteit is.

Land van de duizend heuvels

De award voor Gastvrije Gemeente ging naar het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) Herent voor hun receptenboekje “Lekkernij uit het land van de duizend heuvels (en tien andere recepten die de grenzen doen verdampen)”.

Cultuur en Erfgoed ging naar Refugees for Refugees, School naar Broedersschool Roeselaere voor haar Vluchtroute, Jeugd naar Tumult Antwerpen voor het organiseren van cursussen en kampen voor maatschappelijk kwetsbare jongeren, Bedrijf naar Cirq voor Refu Interim (Interim voor wie illegaal in België verblijft) en Vereniging naar JRS Belgium voor UP Together. De award voor Individu ging naar A Rolling Stone van Mia Mortier en Marie-Jeanne Maes, die een doorgangshuis voor erkende meerderjarige jonge vluchtelingen inrichten als ze binnen twee maanden niet meteen een woonst vinden.

De Publiekprijs ten slotte ging naar Violet vzw & Shalan Ahlamwy voor ‘Een Syrisch-Vlaamse Ontmoeting’. Violet vzw is een naar eigen zeggen jeugdig en enthousiast strijkorkest uit Oud-Heverlee. Ze brengen samen met de Syrische muzikant Shalan Ahlamwy een CD uit en touren in het najaar door het land.

Drie intermezzo’s voorzagen de uitreiking van de awards voor de nodige afwisseling. Innocent Kaboré van Cirq speelde een verontwaardigde Afrikaan die zijn draai niet kon vinden in Europa. VRT-journalist Majd Khalifeh vertelde hoe ook hij ooit als een vreemdeling in België aankwam maar nu de Belgische nationaliteit bezit. Nog een muzikaal intermezzo werd voorzien door Wannes Cappelle, zanger en frontman van het Zesde Metaal.

Of de awardshow ook volgend jaar in het Vlaams Parlement zal doorgaan? “Het is hier leuk en we worden hier goed ontvangen,” weet Vandycke, “maar we zijn creatief en we willen ons altijd overtreffen, dus we zullen zien”.

© 2017 – StampMedia/Versiety – Lieven Miguel Kandolo

take down
the paywall
steun ons nu!