Minister van buitenlandse zaken John Kerry en gouverneur van Californië Jerry Brown tijdens de klimaatconferentie COP21 in Parijs op 8 december 2015 (State Department/Public Domain)

Californië houdt vast aan zijn ambitieuze klimaatdoelen

De Amerikaanse staat Californië heeft zijn ambitieuze klimaatdoelen gepubliceerd. De zuidwestelijke deelstaat doet dit vlak nadat Amerikaans president Donald Trump op de eerste dag van zijn mandaat de pagina’s over het klimaat van de website van het Witte Huis liet verwijderen.

dinsdag 24 januari 2017 15:59
Spread the love

Californië is met 39 miljoen inwoners de grootste economie van alle Amerikaanse deelstaten. Als land zou het de zesde grootste economie ter wereld zijn. De regering van de deelstaat wil de CO2-uitstoot tegen 2030 terugdringen met 40 procent ten opzichte van het niveau in 1990, waarmee Californië de meest ambitieuze doelstelling in de VS. Deze officiële publicatie volgt op een besluit in september vorig jaar.

Om deze uitstootvermindering te bereiken, wil de staat blijven investeren in duurzame energie en de Californische economie in de richting sturen van 80 procent minder emissie in 2050. Dat is volgens de Californische overheid consistent met de wetenschappelijke consensus over wat nodig is om een catastrofale klimaatverandering te voorkomen.

Schone auto’s

“Dit plan helpt ons zowel de klimaatdoelen als de doelstellingen voor schone lucht te verwezenlijken in de komende decennia. Het leidt tot miljarden dollars investeringen om de uitstoot, smog en vervuiling terug te dringen. Het zal ook bijdragen aan creatieve innovatie en nieuwe banen scheppen in degroeiende schone technologiesector”, zegt Mary Nichols, voorzitter van de California Air Resource Board in een verklaring.

Californië heeft in de afgelopen jaren al ingezet op beperking van de uitstoot door de introductie van schonere technologie. De staat wil meer uitstootvrije auto’s op de weg brengen, de emissiestandaarden aanscherpen en de uitstoot van de raffinagesector met 20 procent terugdringen. Op dit moment telt Californië al bijna de helft van alle elektrische auto’s in de VS.

Trump

De klimaatdoelen in Californië staan in sterk contrast met de koers die de federale overheid onder nieuw president Donald Trump gaat varen. Direct na de inauguratie van de nieuwe president op 2à januari 2017 werden alle pagina’s over het klimaat op de website van het Witte Huis verwijderd. In de plaats staat nu een America First Energy Plan. Dat richt zich onder meer op de exploitatie van schaliegas en -olie en een investeringen in de steenkoolindustrie.

President Trump beweert tegelijkertijd het milieu te zullen beschermen, maar noemt het Climate Action Plan van zijn voorganger Barack Obama “schadelijk en onnodig.” Dat plan was onder meer gericht op het terugdringen van de CO2-uitstoot door gebruik van hernieuwbare energie, het verminderen van ontbossing en het verlagen van subsidies die gebruik van fossiele brandstoffen stimuleren. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!