foto Wikipedia
Open brief -

Michael Moore: “Mijn laatste verzoek aan u, president Obama”

Op 12 januari 2017 plaatste Michael Moore volgende open brief aan president Obama op zijn Facebook-pagina, met een aantal verzoeken voor zijn laatste week in het Witte Huis.

vrijdag 13 januari 2017 09:46
Spread the love

President Obama, mijn laatste verzoek aan u.

Het is uw laatste week als onze president. Er zijn geen woorden om mijn diepe droefheid te uiten. Bedankt om ons acht jaar van uw leven te geven. Omdat er nog weinig tijd rest hoop ik dat u het niet erg vindt als ik u nog een gunst of twee vraag. Wel eigenlijk zijn het er vijf. Maar ik garandeer u dat ik niet alleen sta met deze verzoeken. In feite willen miljoenen Amerikaanse medeburgers dezelfde laatste vragen aan u stellen.

  1. Vraag alstublieft aan het Army Corps of Engineers (de genietroepen van het leger) om vandaag nog naar Flint, Michigan1 te komen. Het water is er nog steeds vervuild en de leidingen zijn nog niet vervangen. Elke dag worden de mensen daar langzaam vergiftigd. Elk kind in Flint heeft nu al een vorm van ontwikkelingsstoornis in de hersenen opgelopen. Flint is al weer vergeten. Alstublieft, vertrek niet als president zonder troepen te sturen om deze 100.000 levens te redden.
  2. Gelieve voormalig soldaat Chelsea Manning vrij te laten. De documenten die zij vrijgaf vertelden het Amerikaans publiek de waarheid achter de oorlog in Irak. Vier inlichtingenofficieren van het leger verklaarden nog deze week op NBC News dat de items die ze heeft uitgebracht geen enkele gevaar vormden of schade berokkenden aan het leger. De 35-jaar gevangenisstraf die ze hier voor kreeg vonden zelfs zij ”overdreven.” Manning pleitte schuldig en heeft haar excuses aangeboden aan de rechtbank en aan de natie. Zij zit nu al 7 jaar in de gevangenis. Het afgelopen jaar heeft ze al twee zelfmoordpogingen ondernomen. Scheld haar verdere straf kwijt, ze heeft al zeven jaar gezeten.
  3. Laat ook inheems leider Leonard Peltier vrij. Er zijn veel vragen over zijn veroordeling na de bezetting van Wounded Knee in 1977 (in het reservaat van Pine Ridge in de staat North Dakota, nvdr). Hij zit al 40 jaar in de cel en is nu 72 jaar oud en erg ziek. Hij verdient het om zijn laatste dagen thuis door te brengen bij zijn familie en zijn volk.
  4. Roep alstublieft ook een halt toe aan de ‘War on Drugs’. Het leven van tienduizenden Amerikanen is geruïneerd doordat ze in de gevangenis zijn beland voor het gebruik, het bezit of de verkoop van marihuana. U kunt vandaag nog een einde maken aan het nationale verbod op marihuana en het van de lijst van gevaarlijke stoffen halen. Maak ook aan deze onzin een einde en scheld de straf kwijt van alle geweldloze drugsgebruikers die momenteel wegkwijnen in onze gevangenissen.
  5. Tot slot, meneer de president, bied namens ons een aantal nationale verontschuldigingen aan. Het zal symbolisch zijn maar het zal een verregaand effect hebben en bruggen bouwen. Het zal onze fouten uit het verleden herstellen en onze Amerikaanse ziel verlossen.

Weet u hoe krachtig het zou zijn als u een officiële presidentiële verontschuldiging aan zou bieden, namens het Amerikaanse volk:

  • aan de families van de mensen gedood door onze drones;
  • aan de inheemse volken voor de volkerenmoord die op hen werd gepleegd door onze voorouders;
  • aan de bevolking van Irak voor de invasie van hun land en het vernietigen van hun samenleving;
  • aan de Amerikaanse vrouwen die nog steeds minder betaald worden, die voortdurend gevaar lopen op geweld en nog steeds weinig macht hebben in onze democratie;
  • en aan de Afro-Amerikaanse gemeenschap in het algemeen voor heel wat triestige redenen: voor de voortzetting van hun lijden onder de erfenis van slavernij en racisme; voor het nog steeds bezetten van de laagste treden van de economische ladder; voor de slechte behandeling door ons strafrechtelijk systeem; voor het voortdurende misbruik van rechtshandhaving en voor alles wat hen nog te wachten staat met de komst van de nieuwe regering.

Ik weet dat het een lange lijst is. We weten echter allemaal hoe goed het voelt om gewoon “Het spijt me” te zeggen – en nog beter door die spijt te laten opvolgen met oprechte actie.

Maak alstublieft gebruik van uw positie – en de kracht – die u nog hebt om een beetje genezing, vrijheid en vergeving te bieden – en wat schoon water voor een stad te bieden die al drie jaar wacht om al is het maar één glas uit hun kraantje te kunnen drinken.

Nogmaals bedankt voor alles wat u al hebt gedaan. Ik wens u nog een ??productieve en liefdevolle laatste week toe op uw kantoor!

Met vriendelijke groeten

Michael Moore, 12 januari 2017

1  In Flint, Michigan, heeft het gemeentebestuur om te besparen beslist te stoppen met het aankopen van drinkwater uit het meer van Lake Erie en in de plaats gratis water af te tappen uit de gelijknamige rivier Flint. Die is echter zwaar vervuild door de industrie. De bevolking werd daar niet van op de hoogte gebracht. Jarenlang dronken zij van het vervuild stadswater. Veel kinderen en ouderen hebben nu zware gezondheidsproblemen. Flint is ook de stad waar Michael Moore zijn jeugd doorbracht. Toen was het nog een bloeiende industriële stad met autofabrieken van General Motors, die nu allemaal gesloten zijn (noot van de redactie).

Vertaling door Keltoum Belorf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!