Een Jemenitisch jongetje loopt door de ruïnes van zijn dorp. Foto: middleeasteye.net

UNICEF “In Jemen sterft elke 10 minuten een kind”

462.000 kinderen lijden aan extreme ondervoeding in Jemen en 2,2 miljoen kinderen hebben dringend zorgen nodig, stelt de VN-organisatie voor kinderen UNICEF. De situatie is een gevolg van de aanvallen door buurland Saoedi-Arabië, die het land bombarderen met Britse en Franse wapens, met tienduizenden doden tot gevolg. Westerse wapenleveringen gaan ondertussen onverminderd door.

woensdag 21 december 2016 12:29
Spread the love

Meritxell Relano is vertegenwoordiger van UNICEF in Jemen: “De gezondheidstoestand van de kinderen is nooit zo catastrofaal geweest als vandaag. Ondervoeding neemt nog toe.” De Jemenitische provincie Saada is de meest intens gebombardeerde regio. Op dit ogenblik heeft Saada het hoogste percentage dwerggroei ter wereld bij kinderen onder de vijf jaar. Gemiddeld lijden 8 op 10 kinderen in die leeftijdscategorie aan een of andere vorm van verminderde groei.Saoedische bommenwerpers, geleverd door de VS en Groot-Brittannië, hebben naar schatting reeds meer dan 10.000 burgerslachtoffers gemaakt in Jemen, hier in een wijk van de hoofdstad Sana’a (en.alalam.ir)

De fel verminderde groei van deze kinderen heeft veel meer gevolgen dan alleen maar een abnormaal kleine gestalte. Alle organen ontwikkelen zich slechter, ook de hersenen. Als deze kinderen blijven leven zijn ze gedoemd tot een leven met ziektes. Bovendien zullen hun cognitieve capaciteiten onderontwikkeld blijven. Ze zullen niet in staat zijn om als ‘normaal’ mens te functioneren.

Steun voor een feodaal regime

De aanval van Saoedi-Arabië op Jemen is al 20 maanden bezig. Toen hadden strijders van de zwaar gediscrimineerde Houthi-minderheid in Jemen na een burgeroorlog grote delen van het land veroverd, waaronder de hoofdstad Sana’a. Buurland Saoedi-Arabië beschouwde dit als een groot gevaar voor de eigen stabiliteit. Het is zelf ook een land met zware interne etnische en religieuze conflicten. Het regime weigert aan de verzuchtingen van haar bevolking toe te geven.Deze clusterbom was blijkbaar defect. Ze is ergens in Jemen neergestort zonder open te klappen. De kleine clusterbommen die er in zaten blijven nog jarenlang levensgevaarlijk explosief (intercept.com)

Het feodale regime in Saoedi-Arabië weet enkel stand te houden door het opleggen van een van de meest wreedaardige dictaturen ter wereld. Daar slaagt dit regime in met behulp van de miljarden dollars die het verdient uit de verkoop van ruwe aardolie en met de aankoop van vooral Britse, Franse en Amerikaanse wapens. President Obama sloot enkele maanden terug nog de grootste wapendeal ooit in de Amerikaanse geschiedenis met het regime. 

Saoedi-Arabië vreest dat de opstand in Jemen zal overwaaien naar het eigen grondgebied en wil daarom ten allen prijze een overwinning van de Houthi’s in Jemen voorkomen. De verpletterende aanvallen op de bevolking van Jemen zijn tevens een verwittiging aan de eigen burgers.

Gulle betalers maken goede vrienden(WikiMedia Commons)

Ook andere landen als Duitsland leveren gul aan de goedbetalende Saoedi’s. Tijdens het recent bezoek van Duits minister van defensie Ursula von der Leyen (foto) aan het land kreeg zij veel lof in de media, omdat ze weigerde een hoofddoek te dragen.

Minder aandacht was er voor het feit dat zij daar was om wapencontracten te tekenen. België is een kleine speler op de wapenmarkt, maar de Vlaamse regering heeft recent nog meerdere exportvergunningen aan het regime toegestaan.

De Britse regering onder leiding van David Cameron heeft steeds geweigerd de levering van vernietigende clusterbommen aan Saoedi-Arabië stop te zetten. De bewijzen dat die wapens worden ingezet tegen de bevolking van Jemen zijn nochtans overweldigend.

Zijn opvolgster eerste minister Theresa May moest echter inbinden, nadat haar minister van defensie Michael Fallon op 19 december 2016 toegaf dat ‘een beperkt aantal’ Britse BL-755-clusterbommen werden ingezet in Jemen. (Over het gebruik van clusterbommen en het bombarderen van hospitalen en scholen in Jemen, zie de artikels in ons dossier Jemen.)

Saoedi-Arabië verklaarde vervolgens het gebruik van clusterbommen stop te zetten, nadat ze daarvoor altijd dat gebruik hadden ontkend. Brigadegeneraal Ahmed al-Assiri relativeerde: “BL-755 bommen werden slechts beperkt gebruikt alleen in niet-residentiële gebieden. We zetten ze niet in waar burgers wonen.” De feiten ter plaatse spreken dit echter al tegen van bij het begin van de aanval op Jemen.

Westerse steun verklaart veelEen niet ontplofte M77-clusterbom blijft hangen aan zijn stoffen band na de aanval van 7 juli 2015 op het dorpje Malus in het noorden van Jemen (Private/Human Rights Watch)

De juiste cijfers van slachtoffers in Jemen zijn onbekend wegens de chaotische situatie in het land. Schattingen gaan er van uit dat reeds meer dan 10.000 Jemenieten zijn omgebracht tijdens de voorbije 20 maanden. Bovendien is het al zwakke gezondheidssysteem van het land in elkaar gezakt, waardoor de oorlog nog meer slachtoffers maakt. Saoedi-Arabië heeft medische centra, scholen moskeeën, fabrieken en tienduizenden woningen verwoest.

De coalitie van Egypte, Marokko, Jordanië, Soedan, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Bahrein onder leiding van Saoedi-Arabië legt Jemen ook al twee jaar een zeeblokkade op, waardoor de aanvoer van goederen, geneesmiddelen en medische apparatuur onmogelijk is.

Dit alles gebeurt met de volledige steun van de VS en de EU.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!