Eerste top van president Trump gaat over klimaatverandering

Op de eerste top van de G20-top waar president Donald Trump aan zal deelnemen op 7 en 8 juli 2017 in het Duitse Hamburg, is de klimaatverandering een van de hoofdthema’s. Dat blijkt uit voorbereidende documenten van de Duitse regering.

maandag 5 december 2016 16:23
Spread the love

De eerste officieel bekende beleidsdocumenten voor de G20-top1 vermelden de klimaatverandering als een van de prioriteiten. “Tijdens het voorzitterschap van de G20 zal Duitsland niet alleen proberen de stabiliteit van de wereldeconomie veilig te stellen, maar ook, en dit is de tweede pijler, de economie weerbaarder maken voor de toekomst”, stelt het document van de Duitse regering. “Een grote bezorgdheid daarbij is het boeken van vooruitgang over de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs COP21 en de VN-Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.”

De klimaatverandering domineerde ook al eerdere bijeenkomsten van de G-20, de grootste economieën ter wereld. In 2015 werden op de top nieuwe richtlijnen afgesproken voor groene financiële stromen, in 2016 kondigden de VS en China de ratificatie van het klimaatverdrag van Parijs aan.

Geen blad voor de mond

De G20 zal op 7-8 juni 2016 een van de eerste internationale bijeenkomsten zijn voor nieuw Amerikaans president Donald Trump. Het klimaat zal er dus een centraal thema worden.Donald Trump-tweet. Op 6-7 juni zal Trump deelnemen aan de G-20 waar ook China aan deelneemt

Duits bondskanselier Angela Merkel, die de top zal voorzitten, liet al weten dat ze Trump zou aanspreken op zijn klimaatscepsis. “Natuurlijk zal ik zeggen dat ik de wetenschap aanvaard dat de klimaatverandering met zekerheid door de mens is veroorzaakt”, zei ze op 30 november 2016 op een partijbijeenkomst van haar partij, de christendemocratische CDU in Münster. “We zullen zien hoe de standpunten dan evolueren.”

 

1   De leden van de G20, de 20 grootste economieën ter wereld, zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije, Groot-Brittannië en de VS. De Europese Unie neemt er ook aan deel, met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de voorzitter van de Europese Raad van Regeringsleiders Donald Tusk.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!