Rebellen in oost-Aleppo lijden veel terreinverlies

Rebellen in oost-Aleppo lijden veel terreinverlies

maandag 28 november 2016 17:42
Spread the love

Niet makkelijk om de belangrijke militaire ontwikkelingen van de afgelopen 24u in Oost-Aleppo te volgen. Hier wat ik heb gevonden en mijn conclusies.

Het noordelijke deel van Oost-Aleppo is in handen gekomen van het Syrische leger en pro-Damascus-milities.

– De rebellen hebben ongeveer 45% van het grondgebied in Oost-Aleppo moeten prijsgeven. Het gaat om de districten Handariyah, Sheikh Fares, Sheikh Khider, Hanano, Jabal Badro. Het regeringsoffensief is nog aan de gang en delen van Oost-Aleppo worden gebombardeerd. Het aantal slachtoffers is niet bekend. De gekende barrel bommen en ook clustermunitie worden ingezet. Deze wapens zorgen voor extra burgerslachtoffers.

– in het noordoosten van de stad hebben YPG/SDF Koerdische en links nationalistische Arabische) milities het grondgebied van hun enclave ‘Sheikh Maqsood’ ten koste van de rebellen in Oost-Aleppo uitgebreid met o.a. delen van Bustan Pasha, Ayn at Tal en Hellok). Volgens Salih Muslim, de co-voorzitter van de Syrisch Koerdische Democratische Unie Partij zijn er 6.000 tot 10.000 burgers naar Sheikh Maqsood gevlucht en lijken daar goed te worden opgevangen. Verschillende bronnen bevestigen de nieuwe vluchtelingenstromen inclusief naar West-Aleppo.

– verder naar het oosten van de stad bombarderen zowel Russische als Turkse gevechtsvliegtuigen ten noorden van de strategische stad Al Bab dat nog in handen is van IS. Door Turkije gesteunde rebellen en YPG/SDF milities houden een wedren op al-Bab. Poetin ontkent iets met de luchtaanval te maken te hebben waarbij drie Turkse militairen zouden zijn omgekomen.

Voorzichtige conclusies:

1. Dit zijn belangrijke militaire ontwikkelingen die extra vertrouwen zullen geven aan Damascus om verder de militaire kaart te trekken. De kans is nu groot dat ook de rest van Oost-Aleppo val. Dat is alleszins waar het regime minstens voor zal gaan vooraleer er sprake kan zijn van een nieuw staakt-het-vuren

2. Op dit ogenblik bestaat er rond Oost-Aleppo een objectief bondgenootschap tussen pro-syrische regeringstroepen en -milities en YPG/SDF-milities tegen de hoofdzakelijk extremistische rebellengroepen in Oost-Aleppo. Voorlopig hebben beide elkaar nodig, maar in het verleden waren er al incidenten tussen beide krachte. Afwachten wat het wordt na de val van Oost-Aleppo. De Koerdische enclave kan makkelijk worden afgegrendeld, maar dat geldt ook voor de regeringsenclave al-Hassakeh in het oostelijke deel van het Koerdisch gebied.

3. De oppositie komt verzwakt uit deze strijd. Het kan ijdele hoop zijn, maar misschien kan dit er toe leiden dat die iets meer heil ziet in nieuwe onderhandelingen om erger te voorkomen. Vraag is of Damascus maar ook de extremisten binnen de oppositie (de strekking die dominant is) nog in zo’n scenario wil meestappen.

4. de luchtoperaties blijven erg gevaarlijk op vlak van risico op confrontaties. 5. Burgers zijn de dupe. Veel nieuwe vluchtelingen. Aantal doden is onbekend, maar er zijn verschillende incidenten gemeld met in totaal enkele tientallen slachtoffers. 6. Internationaal is het moment er om de rebellen tot overgave te bewegen en onder garanties het stadsdeel te verlaten zodat de bevolking niet langer een defacto of reëel menselijk schild vormt. In Homs was dat destijds mogelijk. De VN kan en moet hier samen met Rusland een belangrijke bemiddelende rol in spelen. Maar de reactie van de vele extremisten onder de Aleppo-rebellen is onvoorspelbaar.

U kan alles volgen via de updates van liveuamap (die behoorlijk betrouwbaar lijken en gedetailleerd zijn)

take down
the paywall
steun ons nu!