Verslag -

“Wij leven in een belastingparadijs voor rijken en grote bedrijven”

Op 9 juni 2016 gaat de zesde Tax Justice Day door. Het Financieel Actie Netwerk wijst die dag op de fundamentele ongelijkheid, waarmee in België belastingen worden opgelegd aan de burgers. Woordvoerder Eric Goeman: “België, dat is tegelijk meer belastingen voor de gewone mens en meer belastingparadijs voor rijken en grote bedrijven.”

donderdag 9 juni 2016 12:52
Spread the love

Tax Justice Day op 9 juni van elk jaar werd in het leven geroepen door het Financieel Actie Netwerk (FAN). Dit netwerk1 verenigt ngo’s, sociale organisaties en vakbonden rond de gemeenschappelijke doelstelling van eerlijke fiscaliteit. Het is een reactie op de Tax Freedom Day, die elk jaar wordt ‘gevierd’ op initiatief van PriceWaterhouseCoopers, omdat pas op die dag de burger zogenaamd voor zichzelf kan beginnen werken en verdienen. Tot dan zou hij/zij immers alleen maar voor de overheid hebben gewerkt.

“Werken voor de overheid is werken voor iedereen, jezelf inbegrepen”

Niets is minder waar, volgens FAN. Iedereen werkt elke dag van het jaar voor zichzelf en voor iedereen tegelijk. Met belastingen worden alle collectieve voorzieningen en openbare diensten mogelijk gemaakt, die door iedereen het hele jaar door worden gebruikt. Door grote vermogens en grote bedrijven steeds meer en meer fiscale privileges te geven komt de last voor het instandhouden van alle overheidsdiensten alleen op de schouders van de zwaksten te liggen. Nochtans maken rijken en bedrijven juist zeer ruim gebruik van diezelfde openbare diensten.

Met zijn actie van 9 juni 2016 wijst het FAN er op dat België allesbehalve een land is met zware belastingdruk. Integendeel, stelt woordvoerder Eric Goeman. Dingen die ogenschijnlijk contradictorisch zijn, gebeuren tegelijkertijd.

“België, dat is tegelijk meer belastingen voor de gewone mens en meer belastingparadijs voor rijken en grote bedrijven.”

Bovendien zijn al die fiscale voordelen grotendeels aan het oog van de gewone burger onttrokken. Daarom eist het FAN ook volledige transparantie van alle fiscaliteit in België.

“Mensen zijn geen afval”

De actie van 9 juni 2016 concentreert zich op de recent openbaar gemaakte Panama Papers. Daaruit blijkt dat talloze vermogende Belgen en bedrijven dankzij fiscale constructies in Panama hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ontwijken.
“Ondertussen wordt bij zogenaamd gebrek aan middelen bespaard op essentiële zaken als het openbaar vervoer, ouderenzorg, gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs, cultuur en op ontwikkelingshulp.

Failliete banken worden gered met belastinggeld maar gaan gewoon door met het verlenen van steun aan Panama Papers, Luxleaks en Offshoreleaks. Tegelijk weigert deze regering werkt te maken van degelijke fiscale controle en weigert ze door de EU veroordeelde onwettige fiscale steun aan een aantal multinationals terug te vorderen.”

Het FAN en zijn Franstalige evenknie Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) menen dat een rechtvaardige fiscaliteit wel degelijk mogelijk is. Zij eisen daarom:

  • de opheffing van het fiscale bankgeheim;
  • de afschaffing van de notionele interestaftrek;
  • progressieve belastingtarieven voor vermogens boven 1.000.000 euro;
  • verplichte publicatie van activiteiten en zakencijfers van multinationals in alle landen waar ze actief zijn;
  • belasting op financiële transacties.

Het FAN en het RJF maakten op deze actiedag hun eisen bekend aan het publiek, door van 6.30 tot 8.30 flyers uit te delen aan treinstations in Wallonië, Brussel en Vlaanderen (Oostende, Brugge, Kortrijk, Gent-Sint-Pieters, Gent-Dampoort, Eeklo, Aalst en Leuven). Om 10.30 werd ook actie gevoerd op het Brouckèreplein te Brussel.

(foto’s DeWereldMorgen.be/Lode Vanoost)

1   De leden van het FAN zijn ABVV, ACLVB, ACV, ATTAC-Vlaanderen, BBL, Fairfin, KWB, LBC-NVK, LEF, Masereelfonds, Oxfam-Solidariteit en 11.11.11.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!