Vakbonden stomen stevig actieplan klaar tegen regering: 24 mei al eerste betoging

De vakbonden hebben hun actieplan klaar. ACV, ABVV en ACLVB staken dinsdag de koppen bij elkaar en besloten om op te bouwen naar een nieuwe algemene staking op 7 oktober, de tweede verjaardag van de regering.

dinsdag 3 mei 2016 17:29
Spread the love

Op 24 mei komt er al een nieuwe grote betoging. Bij de twee vorige betogingen kwamen respectievelijk 120.000 en 100.000 mensen op straat. Die eerste was meteen de grootste anti-regeringsbetoging sinds 1986.

Tussen 25 mei en 17 juni zijn er dan lokale acties rond specifieke thema’s in heel het land. Op 31 mei komen de overheidsvakbonden op straat.

Op 24 juni staakt het ABVV. Het ACV doet niet mee. De liberale vakbond beslist pas op 25 mei. Voorafgaand aan de staking wordt er een hele week gesensibiliseerd in de bedrijven over de regeringsmaatregelen.

Op 29 september gaan de vakbonden nog eens massaal op straat komen. Die betoging is het voorprogramma van een algemene staking van het hele vakbondsfront op 7 oktober. De regering-Michel zit dan precies twee jaar in het zadel.

De acties richten zich tegen het hele regeringsbeleid. Vooral de pensioenmaatregelen, de afschaffing van de 38-urenweek en het uitblijven van een belasting op de vermogens zetten kwaad bloed.

take down
the paywall
steun ons nu!