Brussel: sit-in tegen ‘racial profiling’

Een 150-tal actievoerders protesteerde zaterdagmiddag bij het kabinet van minister Jambon tegen de 'racial profiling' tijdens politiecontroles. Een aantal incidenten sinds de aanslagen in Parijs zette het probleem in de schijnwerpers. De actie was een initiatief van onder meer Movement X, Kifkif en Hart boven Hard.

zaterdag 5 december 2015 16:53
Spread the love

Volgens de actievoerders wordt de strijd tegen terreur misbruikt als rechtvaardiging voor het viseren van individuen op basis van etniciteit. Enkele recente voorbeelden haalden de kranten zoals de Kortrijkse tieners die hardhandig werden aangepakt hoewel daar geen enkele aanleiding toe was en de aanvaring van deradicaliseringsexpert Montasser Alde’emeh met racistische agenten. Daarnaast zouden er nog vele anonieme slachtoffers zijn, zeggen de actievoerders.

Ze protesteren ook tegen het wij/zij denken dat blijkt uit die racial profiling en stellen dat dit de polarisering en ook de radicalisering versterkt. Er werd ook opgeroepen voor verdere acties.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!