Hup beleid, volg de burger!

Hup beleid, volg de burger!

maandag 30 november 2015 16:15
Spread the love

Terwijl de Belgische politici na zes jaar onderhandelen nog steeds geen nationaal klimaatakkoord hebben, schittert de Belgische klimaatbeweging in doorzettingsvermogen en ambitie. Burgerbeweging Climate Express trok de Belgische klimaattrein al op gang lang voor onze buurlanden in actie schoten.

Dat de internationale klimaatmars in Parijs afgelast werd, daarna ook de alternatieve mars in Brussel en dan zelfs die in Oostende, betekende dat twee jaar en duizenden uren vrijwillig organisatiewerk in het water vielen. Maar: wij zijn niet te stoppen, de klimaatverandering wel. Overal ter wereld stonden op 29 november klimaatacties op het programma, van Nieuw-Zeeland tot Brazilië, dus werd er halsoverkop naar een alternatief voor België gezocht.

Resultaat: de eerste thuisbetoging ooit. Onder het motto “alles voor de veiligheid” manifesteerden duizenden mensen in hun living, bed, tuin, … en sommige echte durvers zelfs in het straatbeeld. Check Facebook en Twitter voor de stroom foto’s en filmpjes met #WeAreMarching.

De toekomstige kustlijn

En daar bleef het niet bij. In Brussel vormden 4.000 mensen een gigantische mensenketting van de Beurs tot het Justitiepaleis, om de hoogdringendheid van een bindend klimaatakkoord te benadrukken. In Oostende gingen 300 klimaatactivisten samen pootjebaden. Gent werd op stelten gezet door een Critical Mass van 400 klimaatbewuste fietsers. In Antwerpen vormden 200 activisten een wandelende figuur op het Theaterplein, om de beleidsmakers te tonen dat de Antwerpenaren alvast onderweg zijn naar een duurzame en sociale toekomst.Negen enthousiaste Belgen fietsen, uitgedost in strandkledij, symbolisch langs de ‘toekomstige’ Belgische kustlijn. Als de aarde met 2°C opwarmt, liggen Gent, Brugge en Diksmuide immers aan zee.

 Gisteren zagen we dat de klimaatbeweging leeft en aan de alarmbel trekt. Ondanks de veiligheidstoestand en het last minute wijzigen van de mobilisatieplannen, lieten duizenden Belgen op een creatieve manier hun stem horen voor het klimaat. De klimaatbeweging groeit en is niet te stoppen. Nu is het aan de beleidsmakers op de klimaattop om evenveel ambitie te tonen.

Laurien Spruyt

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!