Nog 130 spannende kilometers

Nog 130 spannende kilometers

donderdag 26 november 2015 23:02
Spread the love
Na Bergen zou onze klimaatkaravaan Guise, Courmelles en Meaux aandoen. Meaux was onze laatste slaapplek voor Parijs, op 60 kilometer. De mensen daar waren bijzonder enthousiast over onze passage; de school waar we onze slaapmatjes zouden uitrollen had samen met hun leerlingen zelfs een klimaatfestival voorbereid.

Maar Meaux ligt in de prefectuur Île de France, en in dat hart van Frankrijk staan de zenuwen sinds de aanslagen van 13 november strak gespannen. Een week voor vertrek besloot iemand in dat regionale bestuur dat ons klimaatpeloton weleens een terreurbeweging op wielen kon zijn. En verbood de departementspolitie aan Meaux om ons onderdak te geven. Niet getreurd: de twee laatste etappes worden er één, we overnachten in Soissons, op vrijdag rammen we er 130 kilometer door en rollen we zo een dag eerder Parijs binnen. Chapeau voor Sarah, Francis, David, Stijn, Karen en alle andere organisatoren – flexibeler dan slangenmensen gooiden ze het hele routeplan om en regelden andere eet- & slaapplekken.Morgen rijden we Île de France binnen. Hoe de nieuwe regels daar toegepast worden, is af te wachten. Morgen meer!

Morgen rijden we dus Île de France binnen. Daar hebben ze sinds 13 november nieuwe regels: meer dan twee personen die samenkomen met een politieke bedoeling is er tegenwoordig een manifestatie, daarvoor kan de politie je arresteren. En de legale maximumduur van dat arrest is opgetrokken van 24 tot 144 uur, zes dagen. Wij zijn met ietsje meer dan twee – zo’n 200 fietsers die die 130 kilometer naar Parijs nog aangaan. Zeker nu ook de klimaatmars in Oostende niet kan doorgaan. Hoe de nieuwe regels toegepast worden, is af te wachten. Morgen meer!

Julie Reniers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!