Dalai Lama (flickr.com/CC)

Ook Dalai Lama roept op tot klimaatactie

De mens heeft de verantwoordelijkheid om een sterke inspanning te leveren in de strijd tegen de klimaatverandering, zegt de Dalai Lama. Deze boodschap volgt vorige oproepen door de paus en door moslimgeleerden.

dinsdag 20 oktober 2015 16:47
Spread the love

De mens heeft in de voorbije decennia heel wat vooruitgang geboekt op vlak van wetenschap en technologie, zegt de Dalai Lama in een videoboodschap, maar de mens heeft ook enorme problemen gecreëerd. “Vaak bidden we tot god of boeddha om het op te lossen, maar dat vind ik niet logisch”, zegt hij. “We hebben de problemen zelf gecreëerd, en het is dan ook logisch dat de mens verantwoordelijk is om die problemen te verminderen en uiteindelijk op te lossen”

“Dit is geen kwestie voor enkele landen”, zei de Dalai Lama. “Het is een kwestie voor de hele mensheid, voor de hele wereld. Deze wereld is ons thuis en het is onze enige thuis – er is geen andere planeet waar we naartoe kunnen verhuizen. Daarom moeten we het onze zorg maken om het milieu te beschermen en de klimaatverandering te vermijden”, zegt de spirituele leider. “Dit is geen politieke of religieuze boodschap. Dit gaat uiteindelijk over het overleven van de mensheid, op een gezonde planeet.”

Drinkwatervoorraad Tibet in gevaar

De Dalai Lama gaat vervolgens in op de gevolgen voor de Tibetaanse hoogvlakte, het dak van de wereld. “Dat is erg kwetsbaar door de grote hoogte en de droogte”, zegt de Dalai Lama. “Het heeft meer tijd nodig om te herstellen.”

De hoogvlakte van Tibet is van erg groot belang, onder meer voor de drinkwatervoorziening in de regio. Ze bevat naar schatting 40 procent van alle zoetwaterreserves ter wereld en voedt zeven stromen die drinkwater leveren aan China, Nepal, India, Pakistan en Bangladesh. Dit gebied is echter bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. De temperatuur stijgt er ongeveer drie maal sneller dan het gemiddelde in de wereld. “Dit is een zorg voor meer dan een miljard mensen”, zegt hij. Het is aan de jongere generaties om actiever te worden en het lot van de wereld in handen te nemen.

Het is niet voor het eerst dat een religieuze leider zich uitspreekt voor de strijd tegen de klimaatverandering. Eerder deed paus Franciscus dat al met zijn encycliek Laudato si. Daarin waarschuwt hij voor een “nooit geziene vernietiging van het ecosysteem.” “De aarde”, zo stelt de paus, “protesteert tegen het kwaad dat we haar aandoen vanwege het onverantwoordelijk gebruik van de rijkdommen die God haar gegeven heeft.”

Ook islamitische geleerden riepen de mensheid op om verantwoordelijkheid te nemen en het leven op aarde niet langer in gevaar te brengen. Op basis van de Koran stellen ze dat Allah de wereld in mizan (evenwicht), heeft geschapen, maar dat menselijke corruptie de oorzaak is van de klimaatverandering en andere negatieve gevolgen voor het milieu.

Bron: Dalai Lama says strong action on climate change is a human responsibility 

take down
the paywall
steun ons nu!