Samenleving -

Connected walls breekt muren af

Eind 2014 werd de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur gevierd. Toen trok een juichende mensenmassa het Westen in. Velen hoopten dat muren voortaan overbodig zouden zijn. Dat optimisme bleek voorbarig. Wereldwijd verdelen zeker 41 muren verschillende bevolkingenbevolkingsgroepen. De Webdoc "Connected Walls" wil een aantal muren virtueel afbreken.

zaterdag 7 februari 2015 15:14
Spread the love

Op 9 november 2014, de verjaardag van de val van de Berlijnse Muur, creëerde de Belgische filmmaker Sébastien Wielemans Connected Walls. Dit webdocproject richt zich op de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico en de afsluiting tussen
Marokko en de Spaanse enclave Ceuta. Sébastien Wielemans zocht lokale filmmakers die in duo, aan elke kant van een muur, gedurende twee maanden korte documentaires wilden maken. Het project was participatief. Het publiek koos de thema’s en beoordeelde het werk. Dit resulteerde in veertien films over kinderen, vrouwen, verwarde dieren en migranten vol hoop om de metershoge muur te overwinnen. 

Afgelopen weekend vond het slotevenement van Connected Walls plaats in Espace Magh te Brussel. De twee filmmakers-duo’s, Valeria Fernandez (USA), Fidel Enriquez (Mexico) en Irene Gutierrez (Spanje) en Youssef Drissi (Marokko), ontmoetten elkaar voor de eerste keer. “De muur is absurd, we staken die dagelijks verschillende keren over en telkens moet je dus toelating vragen om naar de plaats te gaan waar je eigenlijk woont”.

Het filmen is achter de rug maar de site connectedwalls opent de discussie over de scheidingsmuren.
Het biedt aan sommigen de mogelijkheid om elkaar te
ontmoeten
ondanks de fysieke barrière en aan anderen de kans om zich bewust te worden van mondiale vraagstukken. Zoals de Canadese schrijver  Marcello Di Cintio meldt in zijn boek Walls: Travels Along the Barricades, voeden deze betonnen en ijzeren constructies racisme. De scheidingswanden dwingen je om kant te kiezen. Het is aan de burgers om zich te verenigen en de muren te vernietigen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!