WEF-competitiviteitsrapport gebaseerd op vragenlijst aan 64 ondernemers

België zakt een plaats op competitiviteitsranking van het World Economic Forum. Die ranking is gebaseerd op enkele macro-economische gegevens, zoals het bruto nationaal product, de groei en de schuldgraad van de overheid. Maar vooral op een opiniepeiling bij 64 ondernemers, geselecteerd door de Vlerick Business School. Zij vinden dat er te veel regels zijn in België en plaatsen ons land op dat vlak op de 130ste plaats (op 144).

woensdag 3 september 2014 11:07
Spread the love

België zakt een plaats en moet landen als Qatar en Finland voor laten gaan. Het zijn vooral de antwoorden die de 64 ondernemers geven die de Belgische ranking geen goed doen. Over het onderwijs en de gezondheidszorg hebben zij echter niet te klagen en op dat vlak scoren we dan ook in de top 5.

Vraag Belgische ondernemers of de belastingen te hoog zijn, of er te veel regels zijn en of het te moeilijk is om mensen te ontslaan in België – en plots tuimelt ons land in de allerlaagste regionen.

Onze arbeidsmarkt is
zo inefficiënt dat we voorbijgestoken worden door dictaturen als
Kazakhstan en Saudi-Arabië. De Belgische ondernemers ergeren zich
ook zo hard aan de overheidsregels, dat we op de 130ste plaats staan.
Op vlak van aanmoediging om te werken moeten we zelfs maar drie
landen achter ons laten.

Opmerkelijk genoeg zou ons land de tweede beste business school van de wereld hebben volgens geselecteerden van de Vlerick Business School. De competitiviteitsindex van het WEF lijkt eerder een onderzoek naar de gemoedstoestand van ondernemers dan een wetenschappelijke ranking.

take down
the paywall
steun ons nu!