(foto Creative Commons)

Klimaat en ozon dodelijke combinatie voor voedselgewassen

De combinatie van luchtvervuiling en hoge ozonconcentratie vormt een ernstige bedreiging voor de voedselveiligheid in de wereld.

dinsdag 29 juli 2014 11:29
Spread the love

Verschillende
studies hebben al vastgesteld dat de klimaatverandering een
belangrijke bedreiging vormt voor de productie van gewassen en andere
studies hebben uitgewezen hoe de hoge ozonconcentratie de oogsten
vermindert. De gecombineerde impact van de twee factoren was tot nog
toe niet diepgaand onderzocht. Die heeft belangrijke gevolgen,
blijkt uit nieuw onderzoek van het Massachusetts Institute of
Technology.

Onderzoekers
richtten zich specifiek op de effecten voor vier cruciale
voedingsgewassen: rijst, graan, maïs en soja, samen goed voor meer
dan de helft van de geproduceerde calorieën voor menselijke voeding
wereldwijd. De invloed van de klimaatverandering op deze gewassen is
vrij goed in te schatten: als alle factoren dezelfde blijven, kan de
klimaatverandering de wereldwijde oogst met zo’n 10 procent doen
dalen tegen 2050.

Dat is
zorgwekkend, want de snel groeiende wereldbevolking zal tegen 2050
naar schatting de helft meer voedsel nodig hebben. De invloed van
ozon is minder makkelijk in te schatten, omdat de vervuiling sterk
afhankelijk is van de lokale strijd tegen luchtvervuiling, en omdat
de ene plant kwetsbaarder is dan de andere. Graan is veel gevoeliger
voor ozonvervuiling, terwijl maïs beter bestand is.

Interactie

Er zijn ook
interacties tussen de twee factoren onderling. Zo stimuleren warmere
temperaturen de vorming van ozon door de reactie van vluchtige
organische componenten met stikstof in het zonlicht. Daardoor blijkt
bijvoorbeeld dat 46 procent van de schade aan de sojateelt die
voorheen aan de klimaatverandering werd toegeschreven, eigenlijk het
gevolg is van een verhoogde ozonconcentratie.

“Een
belangrijke conclusie van dit onderzoek is dat maatregelen tegen
luchtvervuiling de oogsten kunnen verbeteren en de invloed van de
klimaatverandering kunnen milderen”, zegt Denise Mauzerall,
hoogleraar aan de Princeton University in een reactie. “Op die
manier levert het gebruik van schone energie een dubbel positief
effect op voor de wereldwijde voedselzekerheid: ze verergert de
klimaatverandering en de vorming van ozon niet.” Het
onderzoek verscheen in het tijdschrift Nature Climate Change.

Ozone Pollution and heat Deadly Duo For World’s Crops

Study:
Climate change and air pollution will combine to curb food supplies

Threat
to future global food security from climate change and ozone air
pollution

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!