Wie komt waar op straat in Turkije?
Turkije, Istanbul, Taksim, Gaz, Direnis, Gezi Park -

Wie komt waar op straat in Turkije?

woensdag 5 juni 2013 10:15
Spread the love

Sinds enkele dagen zijn er dagelijks protesten tegen het politiegeweld en het autoritair optreden van de AKP regering in Istanbul. Tot gisteren was het protest vooral geconcentreerd in de centrumwijken rond Taksim & Besiktas en in de traditioneel linkse wijk Kadikoy aan de aziatische kant van Istanbul.

Niet enkel in het centrum protest

Volgens de website sendika.org die de protesten op de voet volgt verspreide het protest zich gisteren uit over de hele stad. In vele wijken met een eerder conservatief, AKP gezind karakter werd geprotesteerd en werden anti-regeringsslogans gezongen. Ook in eerder residentiële (rijkere) wijken aan de aziatische kant van Istanbul werd gemobiliseerd.Zo werd in de Bahçelievler tot diep in de nacht actie gevoerd door duizenden demonstranten.  In Kucukcekmece, rond Bagcilar en in Beylikduzu (allemaal gelegen rond Istanbul Ataturk Airport, ver van het centrum dus) blokkeerden demonstranten het verkeer. Telkens ging het om demonstraties met duizenden participanten, men spreekt zelf over 20.000 deelnemers in Beylikduzu.

Ook in Aziatisch Istanbul werden acties georganiseerd. In Umraniye verzamelden al voor de tweede dag op rij duizenden mensen om te demonstreren. Verder waren er samenkomsen in Sarigazi, Kartal en Atakent. Volgens sendika.org waren er ook acties gepland in conservatieve wijken zoals Eyup. Het is echter niet duidelijk of ook daar veel mensen op straat zijn gekomen.

Ook buiten Istanbul werd geprotesteerd. Er zijn berichten van betogingen in Antakya, Dersim, Adana, Ankara, Kocaeli, Edirne, Samsun, Isparta, Bursa, Canakkale, Rize, Trabzon, Eskisehir, Nigde en Iskenderun.

Internationaal kwamen er steunbetuigingen uit verschillende landen waar sit-ins georganiseerd werden. Onder andere in Rotterdam, Brussel, Hamburg kwamen mensen samen.

Wie voert actie?

Ondertussen zijn er ook onderzoeken aan de gang om in kaart te brengen wie actie voert in Istanbul. Onderzoekers van de Bilgi Universiteit hebben 3000 deelnemers bevraagd en hun conclusies worden gepresenteerd op de website bianet.org. Zo zou 57% van de actievoerders voor het eerst in hun leven op straat komen. Meer dan 70% zegt niet aangesloten te zijn bij een politieke partij. 81% zou zich liberaal (letterlijk vertaald: vrijheidsgezind) noemen en 65% zegt seculier te zijn.

Een grote meerderheid (>80%) zegt op straat te komen tegen het autoritaire beleid van eerste minister Erdogan, tegen het politiegeweld, voor democratische rechten en tegen het stilzwijgen van de media. Veel minder deelnemers (56%) zegt op straat te komen tegen het kappen van de bomen in Gezi Park en een absolute minderheid (7.7%) zegt op straat te komen voor een politieke partij of beweging.

De meesten willen dan ook vooral dat het politiegeweld stopt, dat er meer respect komt voor de vrijheden. Zo’n 37% roept ook op om een nieuwe politieke partij te stichten & amper 6,6% is voor een militaire interventie.

Vandaag: staking

De kans is groot dat ook vandaag de rust niet zal terugkeren in Istanbul. Twee relatief grote vakbondsconfederaties (KESK voor de publieke sector en DISK voor de prive sector) hebben opgeropen tot een werkonderbreking. Zo verzamelt DISK rond de middag aan zijn hoofdkwartier om daarna op te trekken naar het Taksim plein. Ook KESK roept zijn leden op om rond de middag te demonstreren op Taksim, maar organiseert ook meeting in Izmir en Ankara (link).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!