Manifestatie in Parijs van 11 januari 2014
Opinie, Nieuws, Politiek, Turkije, Koerden, Fethullah Gülen, Erdogan, Turks Koerdistan -

Betrokkenheid Turkse staat bij executie Koerdische activisten

Op 13 en 14 januari 2014 is op het internet bezwarend materiaal opgedoken over de moord op drie Koerdische activisten in Parijs op 9 januari 2013. Zaterdag 11 januari kwamen 30.000 Koerden en sympathisanten op straat in Parijs om over deze zaak opheldering te eisen. De nu verschenen documenten zouden schot in de zaak kunnen brengen.

woensdag 15 januari 2014 12:15
Spread the love

Het gaat om een opgenomen telefoongesprek van de dader, Ömer Güney, gepost op Youtube met, volgens de plaatser van de video, twee leden van de MIT, de Turkse staatsveiligheid. Dinsdagnamiddag verscheen er een tweede document, gedateerd op 18 november 2012, ondertekend door Ugur Kaan Ayik, departementshoofd van de MIT, waarin aan een zekere ‘LEJYONER’ (legionair), 6.000 euro wordt overgemaakt voor de voorbereidingen van de moord op Sakine Cansiz, één van de medeoprichters van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij. Volgens het paspoort dat de Franse speurders vonden in de auto van Güney was hij eind december 2012 nog in Turkije.

De executie van de drie vrouwen in het Koerdisch Informatiecentrum in het centrum van Parijs hield de Koerdische gemeenschap een jaar lang in beroering. Güney werd al enkele weken na de moord gevat, maar een motief was niet duidelijk. Het onderzoek raakte in de strop en gezien de goede betrekkingen tussen Frankrijk en Turkije, en het politieke karakter van de moord, vreesden velen voor een doofpotoperatie. Deze nieuwe ontwikkelingen versterken het vermoeden dat al leefde in de Koerdische gemeenschap dat de Turkse staat een hand heeft in de zaak en dat de Franse autoriteiten bepaalde aspecten van het onderzoek toedekken.

Verschillende betrouwbare bronnen bevestigen dat de stem in de opname die van Ömer Güney is. Hij beschrijft zijn plan van aanpak voor een aanslag op ‘Ablam’ aan twee, niet bevestigde, leden van de MIT. ‘Ablam’, is Turks voor ‘mijn zus’ en verwijst op die manier naar Cansiz, maar kan evengoed slaan op een gekende jonge activist in Parijs met die naam.

Ook opmerkelijk is dat Güney zegt zijn wapen te kunnen bemachtigen via contacten in Brussel, waarna de MIT-agenten vragen of hij daar geld voor nodig heeft. Uit het onderzoek van het Franse parket bleek al eerder dat Güney via verschillende gsm-toestellen geregeld telefoneerde met vreemde gecodeerde nummers in Turkije, niet gelinkt aan een persoon of organisatie. Het tweede document heeft het over een “aanval, sabotage of aanslag” op Sakine Cansiz en spreekt van een “zet” tegen Cansiz.

Vanwaar deze lekken komen is onduidelijk. De plaatser van het telefoongesprek beweert een naaste te zijn van Güney die door hem gevraagd werd om in geval van nood de informatie openbaar te maken. De afgelopen weken is Turks premier Erdo?an echter zwaar onder vuur komen te liggen vanuit de hoek van de zeer invloedrijke islamitisch-conservatieve en nationalistische Gülen-beweging, genoemd naar de in de VS wonende Turkse predikant Fethullah Gülen.

Deze zogenaamde ‘Cemaat’ vormt een alternatief machtsblok binnen de Turkse samenleving en is als dusdanig een bedreiging voor Erdo?an. Het is bekend dat de Erdo?an de MIT aan hem heeft onderworpen, terwijl veel hooggeplaatste personen binnen de Turkse politie en justitie aanhangers zijn van Gülen.

 In januari vorig jaar ondertekende minister Milquet met haar Turkse ambtsgenoot een “memorandum of understanding” om samenwerking op politioneel vlak en in terrorismebestrijding te versterken. Bovenstaande onthullingen maken duidelijk dat de Turkse staat geen democratische partner is en samenwerking met haar een bedreiging vormt voor leden van de Koerdische beweging in België.

Het Koerdisch Instituut zelf en andere Koerdische, Armeense en Assyrische organisaties werden in 1998, na rellen in Sint-Joost-ten-Node, uitgelokt door de Turkse overheid, in brand gestoken, zonder dat de daders, van Turkse origine, werden veroordeeld. In 2006 brachten Turkse doodseskaders de ouders van Derwich M. Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut, om in hun dorp Mizizex. Toenmalig minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht weigerde echter de Turkse staat in verdenking te stellen. Uit wikileaks-kabels blijkt verder dat Turkije de Belgische staatsveiligheid onder druk zette om op te treden tegen het voormalige ROJ-TV, een Koerdisch mediakanaal gevestigd in Denderleeuw, en de KNK, het Koerdisch Nationaal Congres, een lobbyorganisatie gevestigd in Brussel. Eerder raakte bekend dat in 2011 een aanslag op de in Brussel verblijvende Remzi Kartal, vooraanstaand Koerdisch diplomaat, werd verijdeld.

In het licht van al deze ontwikkelingen roepen we de Belgische justitie op om een grondig onderzoek te voeren naar de Brusselse wapenleveranciers van Güney en vragen we de Belgische regering om haar samenwerking met de Turkse staat te herbekijken.

take down
the paywall
steun ons nu!