Christoph D’haese, de Roger Nols van Aalst
Aalst, Bestuursakkoord -

Christoph D’haese, de Roger Nols van Aalst

woensdag 24 april 2013 17:15
Spread the love

In de jaren ’70, begin jaren ’80 kende Schaarbeek een burgemeester, Roger Nols (FDF), die er niets beter op vond dan een apart loket te organiseren voor de Vlamingen in zijn Brusselse gemeente. De motivaties die hij opgaf waren zeer nobel: de Vlamingen zouden zodoende zelfs sneller bediend kunnen worden en door een perfect Nederlandstalige.

Voor de Franstaligen zouden er ook minder problemen komen want er zouden meer bedienden ingezet kunnen worden, die immers niet allemaal meer Nederlandstalig moesten zijn. Zuiver objectief gezien had de man waarschijnlijk zelfs gelijk.

Wie als Vlaming in een Brusselse gemeente in een rij staat aan te schuiven of zijn nummer zit af te wachten, zou ongetwijfeld sneller bediend worden met zulk Nols-systeem. Soms hunker ik zelfs naar zulk een Nols-systeem (grapje), het zou me immers veel tijd besparen. Toch stond heel Vlaanderen op zijn achterste poten! Terecht! De symboliek loog er immers niet om.

Vandaag heeft ook Aalst zijn Roger Nols. Ik ben haast zeker dat ook hier de Aalsterse Nols heel nobele motieven op tafel zal leggen, zoals: meer correcte bediening, en als iemand heel eerlijk is… dan is er niets ergs aan de hand, integendeel. Misschien vergeet ik zelfs nog enkele nobele gedachten. Maar de symboliek? Waarom zijn sommige Vlamingen daar zo uiterst teergevoelig aan als het henzelf betreft en moeten de anderen dit volgens hen niet zijn?

Is het zo evident dat ‘niet-Belgen’ en ‘integratie’ één dienst zijn, zoals Mechelen al doet? Maar als je het dan ook nog op een andere plaats gaat onderbrengen en ook nog alles er naartoe schuift wat voor die mensen met burgerlijke stand en bevolking te maken heeft? We horen de nobele redenering al aankomen: het zal de efficiëntie ten goede komen. Ja hoor, dat zei Nols ook… en hij had geen ongelijk op dat vlak, en niettemin protesteerde heel Vlaanderen: terecht!

Dat er daarnaast nog “wordt onderzocht in welke mate een permanente aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de politie op deze dienst de efficiëntie van de werking ten goede zou komen”. Is dit het nieuwe inburgerings- en sociale cohesiebeleid dat Aalst wil invoeren?

Weet je… als ze daar dan toch zo doortastend bezig willen zijn met sociale cohesie, kunnen ze de Staatsveiligheid misschien ook vragen om daar bij hen aan dat loket een van zijn buitendiensten onder te brengen (maar daar zullen sommige ex-VB’ers wel minder voor voelen).

Ik vind het zelf erg vervelend om pas enkele dagen na Boom, nu iets te schrijven over Aalst… maar ik denk dat wie dit soort beleid absoluut contraproductief vindt (zeker op lange termijn), moet blijven protesteren. Hopelijk komen er binnen enkele dagen niet nog enkele andere soortgelijke creatieve gemeentelijke vondsten.

take down
the paywall
steun ons nu!