Nieuws, Wereld, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Dub, Reggae, Mahala rai banda -

LuisterPost: Mahala Rai Banda/Various: ‘Balkan Reggae’

Wat gebeurt er als een Balkanorkest reggae gaat spelen? De inspiratie slaat over naar de andere kant van de wereld, en het antwoord is een remixplaat met onverslijtbare Balkanreggae.

woensdag 17 april 2013 18:24
Spread the love

Wereldmuziek stond voor ons steeds synoniem met muzikanten die grenzen oversteken. Vrolijk en deskundig leentjebuur spelen bij andere culturen en daar iets geheel nieuws en fris mee maken.

We denken maar aan de blues die Babaa Maal en Mansour Seck op Djam Leelii aanpakten, de Brit Champion Doug Veitch die country en Tirolermuziek met reggae combineerde op de cultsingle ‘Not The Heart’, of hoe de zelfverklaarde ‘king of caledonian cajun swing’ in een productie van The Mad Professor alle denkbare grenzen overstak.

Funky reggae

Die cross-overtraditie is blijven bestaan en zo keken we niet op toen de funky Roemeense groep Mahala Rai Banda Balkan-klanken met Caribische muziek in het nummer ‘Balkan Reggae’ op hun cd Ghetto Blasters vermengde. Hier dus niet de inmiddels overbekende kruising tussen ska- en Balkanklanken, maar een stapje verder dat heerlijk klonk.

Het inspireerde blijkbaar een heleboel reggaedeejays in Europa die prompt de track gingen grijs draaien. En toen Jamaica vorig jaar 50 werd, vond Mahala Rai Banda dat een prima aanleiding om een aantal gerenommeerde reggaeproducers dub-remixes te laten maken van ‘Balkan Reggae’.

Puren

Het resultaat is een levendig reggaedubplaatje waarbij je niet steeds het idee hebt dat je hetzelfde nummer hoort. Producers als Mad Professor (hij weer) en Koby Israelite weten meer dan excellente versies te puren uit het origineel. Ook de andere namen als Nick Manasseh, Jstar, La Cherga en Kyle Sicarius gaan met een geheel eigen invalshoek aan de slag.

De Balkanklanken zijn nooit ver weg, maar de verschillende dubtradities weten er even veel raad mee als een rasta met een spliff. Eén minpuntje: het origineel had hier best ook op gemogen, maar voor de rest niets anders dan lof voor dit soort van wereld(s)vermaak.

Nu uit op Asphalt Tango.

Vanaf vandaag is er ook de zevende versie van het befaamde Balkan Trafik Festival in de Brusselse BOZAR.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!