Nieuws, Politiek, België -

Begrotingscontrole 2013: hoe ‘pijnloos’ is ze?

Een 'pijnloze' inspanning. Zo klinkt het voor de zoveelste keer op rij na een begrotingsconclaaf. Maar bij de ambtenaren en de spoorwegen zullen ze daar toch anders over denken. De vermogens en de grote bedrijven ontspringen opnieuw de dans.

zaterdag 30 maart 2013 17:53
Spread the love

Door de besparingswoede in Europa valt de groei jaar na jaar tegen en dus moet de regering bij elke begrotingscontrole op zoek naar extra besparingen of inkomsten. Dat is ook dit jaar zo. Het gat in de begroting van de sociale zekerheid liep op tot 606 miljoen euro. Dat is voor 94 procent te wijten aan de slabakkende economie.

Elke zinnige econoom weet dat het economische waanzin is om hard te snoeien in tijden van nulgroei, maar dat is nochtans precies het dogma van de politici die aan het roer staan van de Europese instellingen.

België kreeg deze keer een klein beetje respijt. Aanvankelijk moest ons land in 2013 het tekort beperken tot 2,15 procent van het nationaal inkomen. Dat mocht iets minder zijn als de regering maar voor 1 procent structurele maatregelen nam. Structureel betekent in dit geval: niet eenmalig zoals bij de verkoop van gebouwen, aldus Koen Geens, de nieuwe minister van Financiën.

De regering kwam uit bij een inspanning van 1,44 miljard dollar. Net zoals de voorbije jaren wordt de inspanning uitgesmeerd over de verschillende departementen. Maar een willekeurige zoektocht werd het niet. Er zit wel degelijk een trend in de recente besparingen.

Vermogens

Een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op vermogen komt er niet. De regering haalt de kam door enkele misbruiken van de notionele interestaftrek. Dat levert 30 miljoen euro op terwijl het fiscale gunstregime voor bedrijven (vooral multinationals) nu al 5,8 miljard euro kost. Meer zit er deze keer niet in.

De grootste inspanningen worden opnieuw geleverd door de gezondheidszorg en de overheidsdiensten. Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx zweert dat de patiënten niets zullen voelen van de besparing van 274 miljoen euro. Het geld wordt onder meer gezocht bij de laboratoria en de geneesmiddelenforfaits van de ziekenhuizen.

Bij de overheidsdiensten wordt 249 miljoen euro opgehaald, onder meer via een bijna totale aanwervingsstop. Wie vertrekt, wordt niet meer vervangen. Daarnaast moet de spoorwegmaatschappij NMBS nog eens 30 miljoen ophoesten. Dat brengt de totale inspanning voor de spoorwegen op 200 miljoen euro. Hoelang kan je besparen tot er gaten vallen in de dienstverlening?

De rest van het gat wordt dichtgereden met “meevallers”: een dividend van de Nationale Bank dat 321 miljoen euro groter is dan verwacht, enkele technische ingrepen en de btw op bedrijfswagens die 115 miljoen meer opbrengt dan verhoopt.

Dan zijn er ook nog enkele ‘kleine’ verliezers zoals Defensie en Ontwikkelingssamenwerking: elk min 25 miljoen euro. De doelstelling om 0,7 procent van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking te besteden lijkt een 20ste-eeuwse droom te worden.

En dan zijn er natuurlijk nog de rokers die 50 miljoen euro extra mogen euh… ophoesten.

Structurele hervormingen zitten er niet in deze begroting (behalve dan de door werkgeversorganisaties lang gevraagde afslanking van de overheid). Er wordt niet gemorreld aan de pensioenen of de indexering. Die verdere ingrepen worden later dit jaar verwacht.                    

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!