Uruguay opent eerste zonnecentrale
Nieuws, Milieu -

Uruguay opent eerste zonnecentrale

Montevideo — In Uruguay is de eerste zonnecentrale van start gegaan. Het Zuid-Amerikaanse land heeft de ambitie om 200 megawatt uit zonne-energie te halen.

vrijdag 22 maart 2013 13:11
Spread the love

De eerste zonnecentrale van Uruguay is in het noordelijke departement Salto geïnstalleerd. Het vermogen van de centrale is 0,5 megawatt.

De centrale kreeg de naam Asahi, Japans voor ochtendzon. Japan schonk 5,4 miljoen euro, voor deze centrale, en voor een andere, in de zuidelijke stad Minas.

De centrale is enkele dagen geleden operationeel geworden. Het gaat om een proefproject. Met Asahi wil Uruguay “de technologie leren kennen, het personeel opleiden en kijken wat de gevolgen zijn voor het elektriciteitsnet”, zegt Ramón Méndez, de nationale directeur van Energie.

Na de evaluatie van de resultaten zal de Uruguayaanse overheid in een volgende fase een oproep doen om tot vier nieuwe zonnecentrales te bouwen. Die moeten elk een vermogen van 50 megawatt hebben, zegt Méndez.

Nicaragua en Chili

In Latijns-Amerika is het aandeel van hernieuwbare bronnen in de productie van energie in het eerste decennium van deze eeuw gedaald, van 25 procent in 1990 tot 23 procent in 2009.

Op het vlak van zonne-energie proberen landen als Chili, Nicaragua en nu dus ook Uruguay die trend te breken. In Nicaragua werd eind februari een zonnecentrale met een vermogen van 1,38 megawatt geopend. De centrale kwam er eveneens door een donatie van Japan. Tegen 2026 moet de Nicaraguaanse elektriciteit volledig uit hernieuwbare bronnen komen.

Chili zet de toon voor zonne-energie. Experts verwachten dat de helft van alle zonne-energie in Latijns-Amerika de komende vier jaar in Chili zal worden geproduceerd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!