Monsanto, met de ‘M’ voor…

zaterdag 14 april 2012 15:59
Spread the love

Nu onze federale overheid het licht op ‘groen’ heeft gezet voor nieuwe experimenten met GGO’s in Wetteren, is het niet overbodig nog maar eens op de maffiapraktijken van de biotech-industrie te wijzen. Het wetenschappelijk onderzoek naar GGO’s aan de UGent is niet alleen alles behalve transparant en waardevrij, het is ook onmogelijk los te zien van het geopolitieke project van de corrupte patentenindustrie die er direct of indirect achter zit.

Het beste voorbeeld daarvan is natuurlijk de notoire multinational Monsanto, wereldleider in ondermeer manipulatie, moord en misdaad. Wie de documentaire ‘De wereld volgens Monsanto’ heeft gezien (hier gratis te bekijken, de Nederlandse vertaling van het boek is te koop in DWM shop), weet dat het maatpak van de manager soms ook een hedendaags boevenpakje is waarmee men straffeloos en op grote schaal zijn slag kan slaan. 

Dit Amerikaans petrochemisch bedrijf beleefde gouden tijden met zijn ‘Agent Orange’, het buitengewoon kankerverwekkende gif waarmee vele hectaren bossen werden ontbladerd tijdens de Vietnamoorlog. Sindsdien is Monsanto eigenlijk steeds in een slecht daglicht blijven staan, bijvoorbeeld als producent van het kankerverwekkende gif DDT of het massaal sluikstorten van hoogtoxisch afval (zie hier, hier of hier).

Nochtans is het scrupuleus nastreven van winst niet hun enige doel. Het bedrijf is tevens een cruciale speler in het economische en militaire imperialisme die de VS nastreeft. Overeenkomstig de filosofie van Henry Kissinger – “Who controls the energy controls nations, who controls the food supply controls the people, who controls money controls the world.” – maakt gepatenteerd voedsel, naast de oliehandel en de dollar als wereldmunt, de strijd om mondiale suprematie van de VS compleet. (cf. 86% van alle maïs, 90% van de soya en 93% van het katoen in de VS is intussen gemanipuleerd en dus gepatenteerd. Voor een overzicht zie hier.)

Al enkele decennia is de agro-industrie Monsanto’s belangrijkste actieterrein: via een gif & genen-strategie probeert men een machtsgeil en meedogenloos monopolie in monocultuur op te leggen. De genetisch gewijzigde organismen zouden zogezegd een grote opbrengst garanderen (hoewel onderzoek het tegendeel aantoont, zie bijvoorbeeld hier) en ook de productie vergemakkelijken omdat men op grote schaal pesticiden kan gebruiken. Het bekende, uiterst schadelijke ‘Round Up’ is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier), het is verantwoordelijk voor het uitsterven van insecten zoals vlinders en bijen (zie hier en hier) en het veroorzaakte een epidemie aan superonkruid. Ook het gemanipuleerde voedsel is bovendien schadelijk voor de volksgezondheid (zie hier, hier of hier) en bijna overal waar GGO’s werd verbouwd, is de omgeving via windbestuiving besmet.

Die oncontroleerbare contaminatie bracht Monsanto overigens op het idee om de naburige boeren die onderwerping weigerden, juridisch te terroriseren met als voorwendsel dat het aangetroffen gepatenteerd zaad op hun velden ‘diefstal’ was (cf. de bekende zaak ‘Monsanto Canada Inc. v. Schmeiser’, voor een documentaire zie hier). En dan hebben we het nog niet over de desastreuze gevaren van GGO’s voor de biodiversiteit en de natuur gehad, zowat overal op aarde, aangezien Monsanto wereldwijd actief is… .

De perfide strategie: door het intensief besproeien van landbouwgrond vernietigt men de permacultuur en wordt vruchtbare grond na enkele jaren een toxische woestijn. Reguliere landbouw wordt voor lange tijd onmogelijk, waardoor de concurrentie voor GGO-monocultuur van de kaart is geveegd. Boeren moeten dan wel de resistente, gepatenteerde zaden kopen samen met allerhande bemestingsproducten, waardoor ze eigenlijk vervallen in een hedendaagse vorm van slavernij. Ondanks publiek protest (zie hier en hier), blijft de concrete modificatie van die zaden iets bijzonder mysterieus want een fabrieksgeheim, waardoor men niet kan achterhalen of de manipulatie niet eerder een oppervlakkige schijnoperatie is om zo een natuurlijk product als privébezit te kunnen toe-eigenen. Zelfs het feit of voedsel al dan niet GGO’s bevat, wil men in de VS niet kenbaar maken, waardoor de consument dus niet eens keuzevrijheid heeft in ‘the Land of Freedom’. Naast vele individuen (zie bijvoorbeeld hier) spande ook de Indische regering een rechtszaak tegen Monsanto aan voor biopiraterij (zie hier). Niet overbodig, als blijkt dat er momenteel al bijna een kwart miljoen Indische boeren zelfmoord pleegden, wellicht niet toevallig nadat ze door Monsanto waren geruïneerd en hun grond moesten verkopen (zie hier of hier).

Op de masterclass ‘Realities Revisited Part 2: Biopiracy and Lifeboats’, die doorging in de KASKcinema vorig najaar, gaf beeldend kunstenaar en regisseur Johan Grimonprez een treffende lezing waarin hij Monsanto op de korrel nam, vertrekkende van een lijst van 10 zaken die Monsanto voor ons geheim wil houden.

Hierbij de video.

Ondertussen zet Monsanto de strijd op alle fronten verder. Ook kinderen worden nu geïndoctrineerd aan de hand van een speciaal ontwikkeld spelletjesboek die hen wil doen geloven dat biotechnologie helpt ‘de gezondheid van de aarde en de mensen te verbeteren…’ (zie hier). Maar er is ook goed nieuws. Het publiek protest neemt toe (zie hier, hier en hier) en overal duiken er campagnes op om Monsanto een halt toe te roepen, zoals een oproep aan beleggers om de aandelen van alle gerelateerde bedrijven van de hand te doen (zie hier). Tot slot, en belangrijk voor ons: na publiek protest legde de Franse regering onlangs (opnieuw) een moratorium op GGO maïs (zie hier). Waarom zouden wij het anders doen? Welke belangen spelen er mee in Wetteren? Waarom gebeurt deze besluitvorming allemaal achter gesloten deuren? Wat met de democratische inspraak? Verdraagt biotechnologie dan geen ’biodemocratie’? Waar zijn onze politici als je ze nodig hebt?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!