Johannes Faes, alias Tourist Lemc: "We willen met Humo's Rock Rally gewoon doen wat we altijd doen." (foto: Julia M. Free)
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Hiphop, Urban, Antwerpen, Trix, Tourist Lemc, Johannes Faes, Kinetic, Stuivenberg, Humo's Rock Rally -

Antwerpse rapper Tourist Lemc naar halve finale Humo’s Rock Rally

Tourist Lemc brengt een ander soort hiphop. Hij rapt niet over geld, auto's en seks, maar haalt zijn inspiratie bij Vlaamse volksmuziek en Franse chansons. Humo's Rock Rally erkende zijn talent en laat hem door naar de halve finale. Op donderdag 1 maart speelt hij in zaal Trix in Antwerpen.

woensdag 29 februari 2012 15:20
Spread the love

Als hiphopgroep meedoen aan een Rock Rally is niet evident. “Het was echt al verschieten voor ons toen we hoorden dat we door de preselectie waren. Dat we nu ook in de halve finale zitten, was een nog grotere verassing.” Wij, dat zijn Johannes Faes (27), alias Tourist Lemc, die de teksten aan elkaar rapt, en Serge Ernalsteen, die als Kinetic voor de beats zorgt.

“De Kinetic is mijn acoliet, mijn partner in crime. Sinds ik er mee bezig ben, staat die achter en naast mij. De muziek maken wij samen”, zegt Faes.

Cover

In de halve finale moet Tourist Lemc een cover brengen. Een geschikt nummer kiezen bleek niet gemakkelijk. “Een cover brengen als rapper is niet vanzelfsprekend. Voor rockgroepen is het niet zo moeilijk om een nummer van een andere groep na te spelen. Maar een andere rapper narappen is iets heel anders”, beweert Faes.

“We hebben strategisch gezocht: wat zou de Rock Rally willen horen, wat verwachten ze van ons? We dachten er even aan om ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel te kiezen, maar dat zou qua productie iets te moeilijk worden. Dan hebben we gezocht bij Vlaamse coryfeeën als Bart Peeters en Flip Kowlier. Uiteindelijk zijn we toch bij een oude bekende beland. Ik ga nog niet zeggen welk nummer we brengen, maar de fans gaan dat wel doorhebben. Dat ligt ons gewoon goed en daar kunnen we iets mee aanvangen.”

“Misschien is onze keuze wel wat voorspelbaar, maar uiteindelijk willen we brengen wat Tourist Lemc is, wat we altijd brengen. We willen gewoon onszelf blijven en zo goed mogelijk presteren.”

Stuivenberg

“Als kind kwam ik al vrij vroeg in contact met hiphop, via mijn oudere broers die hiphopfans waren. Ik begon dan wat cd’s van hen te pikken. Daar zat ook een cd van Katastroof tussen, zo ben ik met die mannen in contact gekomen. Op een bepaald moment ben ik dan zelf om een of andere reden beginnen rappen.”

Faes groeide op in de Antwerpse volkswijk Stuivenberg. Dat heeft zijn leven sterk beïnvloed. “Als jonge gast was het daar niet altijd plezant. Daarom ben ik uiteindelijk uit de wijk vertrokken.”

Wereldverbeteraar

Faes werkt als maatschappelijk werker. Zijn jeugd heeft hem beïnvloed om deze studierichting te kiezen. “Door op te groeien in Stuivenberg heb ik veel problemen ervaren en gezien: armoede, illegalen, huisjesmelkerij. Ik zat er constant in en was er dikwijls mee bezig. Vanuit die achtergrond ben ik in een sociale richting beland, maatschappelijk werk.”

“Sommige mensen hebben mij er al op aangesproken dat ik een grote positieve invloed heb gehad in hun leven en dat doet wel goed. Maar ik heb zeker niet de pretentie dat ik de wereld ga veranderen of verbeteren. Ik ben wel veel bezig met de wereldproblematiek, zoals ik dat in mijn nieuw nummer ‘De Openbaring’ naar boven haal. De manier waarop wij leven is destructief. We gaan nog verschieten binnen een paar jaar en denken: fuck, waarom hebben we dat toen niet beter gedaan.”

“Ik probeer wel een boodschap te verspreiden via mijn muziek. Andere mensen posten op Facebook dingen die zij belangrijk vinden, ik doe dat via mijn muziek.”

Vlaamse hiphop

In de media is er de laatste tijd heel wat te doen geweest rond de kwaliteit van hiphop in Vlaanderen. Vlaamse hiphop zou niet goed genoeg zijn om op de radio gedraaid te worden. Ook Tourist Lemc heeft geen hoge pet op van zijn collega’s. “Binnen de Vlaamse scène is er niemand naar wie ik opkijk. Er is wel Vlaamse volksmuziek die ik heel goed vind, zoals Katastroof en Willem Vermandere.”

“Ik luister ook veel naar reggae en Franse chansons. Naar hiphop luister ik eigenlijk weinig. De meeste hiphop vind ik gewoon niet goed. Je hoort dat ook in mijn muziek, ik maak iets andere hiphop dan wat je van hiphop hier in Vlaanderen verwacht. Ludieke hiphop zoals Halve Neuro slaat hier meteen aan, maar zo’n muziek maak ik niet, ik vind dat niet goed.”

De halve finale van Humo’s Rock Rally vindt plaats op donderdag 1 maart om 19 uur in zaal Trix, Antwerpen.

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!