Nieuws, Wereld -

Wereld Economisch Forum waarschuwt voor Mad Max-wereld

Het Wereld Economisch Forum vreest de hel op aarde door de groeiende kloof tussen rijk en arm, de ineenstorting van het financieel systeem en de gevolgen van de klimaatverandering.

woensdag 11 januari 2012 18:45
Spread the love

Elk jaar publiceert het Wereld Economisch Forum (WEF) een Global Risks Report ter voorbereiding van de bijeenkomst in het exclusieve Zwitserse oord Davos. Het rapport voor 2012 – gebaseerd op de inbreng van 469 specialisten – wijkt nogal af van vorige rapporten.

De voorbije jaren hield de wereldelite haar hart vast voor de mogelijke daling van de aandelen of weerkundige catastrofes. Deze keer boezemen vooral de gevolgen van een ineenstorting van het financieel systeem en de groeiende inkomensongelijkheid angst in.

Het WEF heeft het zelfs over de “seeds of dystopia”. Dystopie is het omgekeerde van utopie en slaat op een staat van wanhoop en chaos. Bekende dystopische boeken of films zijn 1984, The Matrix en Mad Max.

Een geheel van fiscale, demografische en maatschappelijke risico’s wijst op een dystopische toekomst voor het gros van de mensheid, schrijft het WEF. 

De drie meest waarschijnlijke risico’s zijn ernstige inkomensongelijkheid, chronische begrotingsonevenwichten en de groeiende CO2-uitstoot. De risico’s met potentieel de grootste impact zijn een systemische financiële crash en water- en voedseltekorten. Die risico’s kunnen tot een opstoot van nationalisme, populisme en protectionisme leiden, aldus het WEF.

Volgens het WEF zijn de huidige instellingen ook niet langer opgewassen tegen uitdagingen als de technologische revolutie, het opdrogen van bepaalde grondstoffen en de klimaatverandering.

Uit Occupy Wall Street en de Arabische lente leert het WEF ook dat de groeiende ongelijkheid en de snelle mobilisatie via de nieuwe media voor een gevaarlijke mix kunnen zorgen.

Het Wereld Economisch Forum is het jaarlijkse kransje van de ceo’s van de grootste multinationals en politieke leiders aangevuld met wat journalisten en opiniemakers.

take down
the paywall
steun ons nu!